Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa śmietanowa:
- 1 l śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml wrzątku
- 2 wafle tortowe
- 3 galaretki wiśniowe + 700 ml wrzątku
- 3 galaretki agrestowe + 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy wafel (w razie potrzeby docinamy) i wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na zastygnięte ciasto.
Na koniec ponownie przygotowujemy masę śmietanową. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Masę śmietanową wykładamy na zastygnięte galaretki i przykrywamy waflem (w razie potrzeby docinamy). Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na wielkanoc deser szkolny galaretki śmietanka śmietanowiec śmietanowiec z galaretkami top ciasta bez pieczenia wafle
super deser!
OdpowiedzUsuńPychotka😀😀
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, faktycznie smaki młodości ;-) Oby tylko jakość nieco lepsza, bo wtedy różnie bywał....:P
OdpowiedzUsuń