Aromatyczne plastry schabu pieczone z marchewką, selerem i cebulą, prosty w przygotowaniu i smaczny obiad dla całej rodziny
Składniki:
- 1 i 1/2 kg schabu w plastrach
- 2 marchewki
- 1 średni seler
- 2 cebule
- papryka słodka
- majeranek
- sól i pieprz
- 4 duże łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy cebulą pokrojoną w plasterki. Dodajemy marchewkę i selera pokrojonego w słupki. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z wodą, mąką, solą i pieprzem do smaku.
Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula marchewka mięsne niedzielny obiad z piekarnika niedzielny schab w warzywach obiad schab schab pieczony schab pieczony w warzywach seler
pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie
OdpowiedzUsuńTaki obiadek to ja rozumiem ;-D
OdpowiedzUsuńJak zwykle.Komentarze z których nic nie wynika, czy ktoś sprawdził przepis i poleca bo jest wart wypróbowania tylko że wygląda smacznie...
OdpowiedzUsuńJa robie wlasnie ale musialam dodac wiecej smietany bo nie przykrylo miesa. I teraz tez mam watpliwosc czy piec 1 godz 45 min czy pomiedzy godzina a 45 min? :) Jakos tak niejasne napisane a ja master chef nie jestem :) Mieso juz w piekarniku takze zobaczymy co z tego wyjdzie...
OdpowiedzUsuńpieczesz 1 godz. 45 min., a następnie 15 minut podpiekasz, tak jak w przepisie
UsuńWłaśnie wypróbowałam. Pycha! Polecam przepis i dziękuję autorce :)
OdpowiedzUsuńPiekłam krócej niż 1 h45 min (ale to może zależy od piekarnika)
Moge schab zamienić na karkówkę ? Będzie ten sam czas pieczenia ?
OdpowiedzUsuńTak, polecam karkówkę rozbić i obsmażyć przed pieczeniem
UsuńPolecam. Wybróbowany przepis. Superrrr.
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić seler ?
OdpowiedzUsuńMożna bez śmietany? Nie każdy toleruje nabiał😕
OdpowiedzUsuń