Paluszki serowo - ziemniaczane

Pyszne paluszki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego, idealnie sprawdzą się na obiad zamiast zwykłych ziemniaków czy kopytek

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • około 200 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego
  • około 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z serem żółtym, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.



Ciasto ziemniaczane dzielimy na części. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. Super wyszły, ale dosyć sporo jak na jedna osobę czy mogę zamrozić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy ich nie mroziłam, ale wydaje mi się, że tak jak kopytka da się je zamrozić :)

      Usuń
    2. Spokojnie można zamrozić

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło świetnie, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paluszki rewelacyjne chociaz zamiast obtaczac w bulce tartej obtaczalam w samej mące 😋 Sa jeszcze bardziej puszyste i delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna zamiast maki pszennej dac make zytnia???

    OdpowiedzUsuń
  6. W tej chwili zrobiłam i zajadam są po prostu rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukam jakiś ciekawych przepisów do wykonania z moją córką i ten mi wpadł w oko. Ale jest jeden minus smażenie na oleju, trochę za tłuste dla dziecka... Mogę je zrobić w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest porcia na ile osób?

    OdpowiedzUsuń