Pyszne paluszki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego, idealnie sprawdzą się na obiad zamiast zwykłych ziemniaków czy kopytek
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- około 200 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego
- około 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z serem żółtym, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na części. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety ziemniaczane obiad paluszki paluszki serowo ziemniaczane paluszki z serem paluszki ziemniaczane ser żółty ziemniaki
Pychota ;-D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper wyszły, ale dosyć sporo jak na jedna osobę czy mogę zamrozić??
OdpowiedzUsuńnigdy ich nie mroziłam, ale wydaje mi się, że tak jak kopytka da się je zamrozić :)
UsuńSpokojnie można zamrozić
UsuńDziękuję za odpowiedź 😉
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie, jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńPaluszki rewelacyjne chociaz zamiast obtaczac w bulce tartej obtaczalam w samej mące 😋 Sa jeszcze bardziej puszyste i delikatne.
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast maki pszennej dac make zytnia???
OdpowiedzUsuńz żytnią nie robiłam :)
UsuńW tej chwili zrobiłam i zajadam są po prostu rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńSzukam jakiś ciekawych przepisów do wykonania z moją córką i ten mi wpadł w oko. Ale jest jeden minus smażenie na oleju, trochę za tłuste dla dziecka... Mogę je zrobić w piekarniku?
OdpowiedzUsuńproszę spróbować, ja zawsze smażę
UsuńTo jest porcia na ile osób?
OdpowiedzUsuń5 osobową rodzinę
UsuńSuper. Dzięki 😁
OdpowiedzUsuń