Składniki:
- 7 jajek
- seler naciowy
- 1 łyżka masła
- sól ziołowa
- 150 g żurawiny suszonej
- kukurydza z puszki
- 100 g pestek dyni
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Selera naciowego kroimy w większą kostkę, podsmażamy na łyżce masła (powinien być nadal jędrny) i doprawiamy solą ziołową. Na dnie miski układamy jajka pokrojone w ćwiartki i przykrywamy zimnym selerem.
Majonez mieszamy z musztardą. Połowę powstałego sosu wykładamy na selera i dajemy żurawinę.
Następnie wsypujemy kukurydzę odsączoną z zalewy i smarujemy resztą sosu majonezowego. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i zimne wykładamy na wierzch.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka kukurydza pestki dyni sałatka na święta sałatka świąteczna sałatki sałatki świąteczne seler naciowy żurawina
Już czuję jej smak ;-D
OdpowiedzUsuńMimo, że święta minęły i tak nie mogę się oprzeć pokusie zrobienia sałatki od czasu do czasu :D
OdpowiedzUsuń