Sernik Izabela - najbardziej kremowy

Sernik Izabela - najbardziej kremowy sernik na świecie, znakomicie sprawdzi się na święta i inne uroczystości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera białego 3- krotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • około 150 g herbatników maślanych



Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem waniliowy. Cały czas miksując dodajemy ser biały, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, małym strumieniem wlewamy olej, a następnie mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wylewamy masę serową. 



Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch sernika za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

69 komentarzy:

  1. Szukalam takiego przepisu- piękny,Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukalam takiego przepisu- piękny,Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. A można dodać ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy proszku do sernika to profanacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nigdy nie dodawałam proszku do pieczenia do sera. Może to pomyłka.

      Usuń
    2. Ma pani rację, proszek do pieczenia w serniku jest bezsensowny

      Usuń
  5. Czy jak mam 1,2kg sera to mogę dodać go więcej niż w przepisie o te 20dkg czy muszę też inne składniki proporcjonalnie zwiększać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiekszylam proporcjinalnie skladniki. Sernik wyszedl super. Jedynie co mnie zdziwilo to ze jest masa stosubkowo rzadka no i jak dodalismy rodzynki to nie rozlozyly sie rownomiernie. Na drugi raz posypie rodzynkami. I polalismy polewa czekoladowa. Koncowy efekt super, pyszny, fajna konsystencja.

      Usuń
    2. Rodzynki należy obtoczyć w mące, tak delikatnie .

      Usuń
  6. Wspaniały przepis,sernik pięknie wyrósł,puszysty ja na górę zrobiłam polewę czekoladową. ����

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jaka wielkosc blaszki to jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje herbatniki wypłynęły na wierzch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo masa była rzadka, to zależy od użytego sera. Czasami ser jest sypki, jakby "suchy", a czasami mokry i wtedy może się właśnie tak stać z herbatnikami.

      Usuń
    2. Jaki ser z wiaderka najlepiej użyc?

      Usuń
    3. ser musi być dobrej jakości

      Usuń
    4. Ja do nsernika używam tylko i wyłącznie PRESIDENT

      Usuń
    5. Należy wlewać delikatnie chochla na herbatniki aby nie wypłynęły.

      Usuń
  9. coś dla mojej żony, uwielbia serniki, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek pierwsza klasa! Wygląda naprawę apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można go upiec bez herbatników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Ale można dać na spód biszkopciki albo pierniczki.

      Usuń
  12. Czy aż tyle mleka jest potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
  13. Gorszego sernika nie jadłam, nawet nie można go sernikiem nazwać bo po prostu czuć tylko budyń, ciastka nie są w stanie utrzymać się na dnie, na logikę 2 szklanki mleka to ciasto jest płynne i jak niby po wlaniu mają się trzymać dna, poza tym po dwóch dniach z sernika wybija się olej - OCHYDA !!! - 3/4 tego czegoś wylądowało w śmietniku. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik masakra po co tyle mleka

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja daje 1 szkl mleka. I jest super

    OdpowiedzUsuń
  16. Podobnie robię tylko mleka 3/4 szklanki a jajek10szt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadodaje kremówkę ale nie olej i proszę

      Usuń
  17. Zrobiłam idealnie według przepisu tylko dałam ser z wiaderka President. Rzeczywiście masa bardzo rzadka ale herbatniki nie wypłynęły. Piekłam 30 minut w 170 stopniach A potem 40 minut w 140. Wyszedł piękny wysoki. Potem był przez 39 minut w uchylonym piekarniku A następnie 2 godziny w zamkniętym. Nic nie opadł. Jeszcze nigdy nie miałam rak wysokiego sernika. Smak - super jak ktoś lubi lekkie serniki. Ja uwielbiam. Nie czuć budyniami. Po 3 dniach dalej idealny nic się nie wydziela tylko cukier puder na wierzchu się trochę rozpuścił. Sernik na stałe wchodzi do mojego menu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik pyszny, piekłam kilka razy.polecam.

      Usuń
    2. Ten sernik jest.super dobry, zjada się doostatniego kawałka i nie ma żadnego oleju na wierzchu

      Usuń
  18. Najgorszy sernik, przy pieczeniu wylewał się z blachy, a po upieczeniu przy uchylonym piekarniku opadł na samo dno

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie w rodzinie wszystkie serniki siadają...czy się studzi w uchylonym, czy wyciąga...

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik wychodzi bardzo lekki. Robiłam już kilka razy z sernika z wiaderka. Daję tylko 1szkl.mleka i 10 jajek.

    OdpowiedzUsuń
  21. Super sennik bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten sernik do mnie mruga :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam! Dokładnie jak w przepisie, ciut mniej mleka. Wyszedł pyszny, tylko trochę spiekł mi się z góry. Wina piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki ser do tego sernika ma być zwykły ser biały twarug czy ser z wiaderka na seenikowy ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Sernik wyszedł dobry tylko bardzo mokry myśle ze jedna szklanka mleka by wystarczająco starczyła dała dwie jak w przepisie ale następną razą dam jedną

    OdpowiedzUsuń
  26. A jeszcze jedno czemu jak piszecie przepisy nie piszecie jak ser ma być czy z wiaderka sernikiwy czy zwykły ser biały twarogowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser biały, zwykły twaróg, przecież nie jest podane ze z wiaderka

      Usuń
  27. I oleju za dużo 3/4szklanki dałam bym 1/2

    OdpowiedzUsuń
  28. Smaczny z całą pewnością można polecić.

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam czy można zrobić spod z kruchego ciasta zamiast herbatników 🤔🤔🤔

    OdpowiedzUsuń
  30. Jakiej szklanki używać pojemność

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłem dzisiaj w smaku petarda ale dlaczego po upieczeniu herbatniki nie są na spodzie blachy tylko podniosły się do góry????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za ostro,szybko wlała Pani ser, trzeba delikatnie

      Usuń
  32. herbatniki przyklejam do papieru smarującdno masłem i delikatnie wlewamser a do sera z wiaderka mniej mleka

    OdpowiedzUsuń
  33. Sernik pyszny polecam

    OdpowiedzUsuń