Sernik Izabela - najbardziej kremowy sernik na świecie, znakomicie sprawdzi się na święta i inne uroczystości
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera białego 3- krotnie mielonego
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- około 150 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem waniliowy. Cały czas miksując dodajemy ser biały, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, małym strumieniem wlewamy olej, a następnie mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wylewamy masę serową.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch sernika za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast ciasta ciasta na święta ciasto sernik sernik sernik Izabela najbardziej kremowy sernik kremowy
jaki kremowy, pycha;)
OdpowiedzUsuńPiękny 🙂
OdpowiedzUsuńCudny
OdpowiedzUsuńSzukalam takiego przepisu- piękny,Renata
OdpowiedzUsuńSzukalam takiego przepisu- piękny,Renata
OdpowiedzUsuńA można dodać ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, ale musi być dobrej jakości
UsuńNigdy proszku do sernika to profanacja.
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nie dodawałam proszku do pieczenia do sera. Może to pomyłka.
UsuńMa pani rację, proszek do pieczenia w serniku jest bezsensowny
UsuńBudyń do sernika masakra.
OdpowiedzUsuńZawsze dawało się budyń !!!!!
UsuńCzy jak mam 1,2kg sera to mogę dodać go więcej niż w przepisie o te 20dkg czy muszę też inne składniki proporcjonalnie zwiększać?
OdpowiedzUsuńzwiększać
UsuńRaczej tak :)
UsuńZwiekszylam proporcjinalnie skladniki. Sernik wyszedl super. Jedynie co mnie zdziwilo to ze jest masa stosubkowo rzadka no i jak dodalismy rodzynki to nie rozlozyly sie rownomiernie. Na drugi raz posypie rodzynkami. I polalismy polewa czekoladowa. Koncowy efekt super, pyszny, fajna konsystencja.
UsuńRodzynki należy obtoczyć w mące, tak delikatnie .
UsuńWspaniały przepis,sernik pięknie wyrósł,puszysty ja na górę zrobiłam polewę czekoladową. ����
OdpowiedzUsuńNa jaka wielkosc blaszki to jest przepis?
OdpowiedzUsuńjest podane nad składnikami
UsuńMoje herbatniki wypłynęły na wierzch
OdpowiedzUsuńbo masa była rzadka, to zależy od użytego sera. Czasami ser jest sypki, jakby "suchy", a czasami mokry i wtedy może się właśnie tak stać z herbatnikami.
UsuńJAK XDDDD
UsuńJaki ser z wiaderka najlepiej użyc?
Usuńser musi być dobrej jakości
UsuńJa do nsernika używam tylko i wyłącznie PRESIDENT
UsuńNależy wlewać delikatnie chochla na herbatniki aby nie wypłynęły.
Usuńcoś dla mojej żony, uwielbia serniki, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSerniczek pierwsza klasa! Wygląda naprawę apetycznie.
OdpowiedzUsuńA czy można go upiec bez herbatników?
OdpowiedzUsuńMożna. Ale można dać na spód biszkopciki albo pierniczki.
UsuńDzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCzy aż tyle mleka jest potrzebne?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńGorszego sernika nie jadłam, nawet nie można go sernikiem nazwać bo po prostu czuć tylko budyń, ciastka nie są w stanie utrzymać się na dnie, na logikę 2 szklanki mleka to ciasto jest płynne i jak niby po wlaniu mają się trzymać dna, poza tym po dwóch dniach z sernika wybija się olej - OCHYDA !!! - 3/4 tego czegoś wylądowało w śmietniku. Nie polecam
OdpowiedzUsuńSernik masakra po co tyle mleka
OdpowiedzUsuńJa daje 1 szkl mleka. I jest super
OdpowiedzUsuńPodobnie robię tylko mleka 3/4 szklanki a jajek10szt
OdpowiedzUsuńJadodaje kremówkę ale nie olej i proszę
UsuńZrobiłam idealnie według przepisu tylko dałam ser z wiaderka President. Rzeczywiście masa bardzo rzadka ale herbatniki nie wypłynęły. Piekłam 30 minut w 170 stopniach A potem 40 minut w 140. Wyszedł piękny wysoki. Potem był przez 39 minut w uchylonym piekarniku A następnie 2 godziny w zamkniętym. Nic nie opadł. Jeszcze nigdy nie miałam rak wysokiego sernika. Smak - super jak ktoś lubi lekkie serniki. Ja uwielbiam. Nie czuć budyniami. Po 3 dniach dalej idealny nic się nie wydziela tylko cukier puder na wierzchu się trochę rozpuścił. Sernik na stałe wchodzi do mojego menu.
OdpowiedzUsuńSernik pyszny, piekłam kilka razy.polecam.
UsuńTen sernik jest.super dobry, zjada się doostatniego kawałka i nie ma żadnego oleju na wierzchu
UsuńCukier zwykły czy puder?
OdpowiedzUsuńZwykły
UsuńNajgorszy sernik, przy pieczeniu wylewał się z blachy, a po upieczeniu przy uchylonym piekarniku opadł na samo dno
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie wszystkie serniki siadają...czy się studzi w uchylonym, czy wyciąga...
OdpowiedzUsuńSernik wychodzi bardzo lekki. Robiłam już kilka razy z sernika z wiaderka. Daję tylko 1szkl.mleka i 10 jajek.
OdpowiedzUsuńSuper sennik bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba upiec!
OdpowiedzUsuńTen sernik do mnie mruga :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Dokładnie jak w przepisie, ciut mniej mleka. Wyszedł pyszny, tylko trochę spiekł mi się z góry. Wina piekarnika
OdpowiedzUsuńJaki ser do tego sernika ma być zwykły ser biały twarug czy ser z wiaderka na seenikowy ?
OdpowiedzUsuńSernikowy ?
Usuńser biały zwykły trzykrotnie mielony
UsuńNajlepszy jest twarog,zaden wiaderkowy
UsuńSernik wyszedł dobry tylko bardzo mokry myśle ze jedna szklanka mleka by wystarczająco starczyła dała dwie jak w przepisie ale następną razą dam jedną
OdpowiedzUsuńA jeszcze jedno czemu jak piszecie przepisy nie piszecie jak ser ma być czy z wiaderka sernikiwy czy zwykły ser biały twarogowy
OdpowiedzUsuńser biały, zwykły twaróg, przecież nie jest podane ze z wiaderka
UsuńI oleju za dużo 3/4szklanki dałam bym 1/2
OdpowiedzUsuńSmaczny z całą pewnością można polecić.
OdpowiedzUsuńWitam czy można zrobić spod z kruchego ciasta zamiast herbatników 🤔🤔🤔
OdpowiedzUsuńTak
UsuńJakiej szklanki używać pojemność
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńZrobiłem dzisiaj w smaku petarda ale dlaczego po upieczeniu herbatniki nie są na spodzie blachy tylko podniosły się do góry????
OdpowiedzUsuńZa ostro,szybko wlała Pani ser, trzeba delikatnie
Usuńherbatniki przyklejam do papieru smarującdno masłem i delikatnie wlewamser a do sera z wiaderka mniej mleka
OdpowiedzUsuńSernik pyszny polecam
OdpowiedzUsuń