Autorski przepis na efektowne ciasto Doniczka swoim wyglądem przypomina rosnącą roślinkę w ziemi, zachwyci smakiem każdego
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 2 łyżki kawy mielonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki likieru adwokat
- 1/3 szklanki letniej kawy parzonej
- 100 ml likieru adwokat
- gałązki mięty
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch ciasta i kruszymy. Spód biszkoptowy nasączamy kawą wymieszaną z likierem. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy kawę mieloną, kakao i dodajemy likier. Masę wykładamy na biszkopt.
Masę obsypujemy pokruszonym biszkoptem. Przed podaniem do każdego kawałka wkładamy gałązkę mięty, wtedy uzyskamy efekt rosnącej roślinki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasta na wielkanoc ciasto czekoladowe ciasto doniczka kakao masa czekoladowo kawowa mięta
Kawę mieloną do kremu? Może rozpuszczalną?
OdpowiedzUsuńmieloną :)
UsuńFenomenalny pomysł! :D Podoba nam się dodatek kawy :)
OdpowiedzUsuńCiasta kawowe o coś dla mnie. Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMożna jakoś wydrukować przepis?
OdpowiedzUsuńThanks for your valuable girformation.
OdpowiedzUsuń