Przepyszne ciasto biszkoptowo - kokosowe przełożone masą budyniową z dodatkiem ananasa
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 180 g wiórków kokosowych
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 200 g masła
- puszka ananasa (570 g)
- 1/3 szklanki syropu z ananasa
- rum lub inny alkohol (ilość według uznania)
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki lub mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, partiami przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ciasto pieczemy około 25 min. w 180 st. Potem przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do nich wsypujemy kokos i delikatnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 min. 175 st.
W międzyczasie robimy masę budyniową. W 1 szklance mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrami. Następnie na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę budyniową. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Potem ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce zimną masę budyniową. Z utartego kremu odkładamy 3 łyżki, do reszty wrzucamy odsączonego z syropu i pokrojonego na małą kostkę ananasa. Wszystko delikatnie mieszamy. Biszkopt nasączamy ponczem sporządzonym z syropu i rumu. Na niego wykładamy krem z ananasem.
Masę przykrywam kokosowym blatem i rozsmarowujemy na wierzchu odłożony kremem bez ananasa. Następnie smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ananas biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto hawana ciasto z agrestem masa ananasowa masa budyniowa wiórki kokosowe
Pycha ;-D
OdpowiedzUsuńSmakowicie i kusząco wygląda, przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńHmmm zjadło by się 😜
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest booooskie! Po prostu przepyszne, raz nasączam rumem a raz likierem malibu, przypomina mi w smaku piña coladę :D Robiłam już 3 razy, zawsze się udaje a przyznam szczerze, że jestem zdecydowanie cukierniczym amatorem i wszystkich wkoło zaskakuje wypiekiem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis!
Jak zrobię to powiem jak smakuje
OdpowiedzUsuńAle myślę że będzie smakowało
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis.To nie ciasto tylko pyszny tort.Rewelacja.
OdpowiedzUsuńKusi, żeby go zrobić na święta....dziękuje za przepyszny przepis...
OdpowiedzUsuńPiekłam, ciasto jest pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne zrobiłam w wersji bezglutenowej mąkę pszenna zamieniłam mąka ryżowa a resztą składników bez zmian pychota
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo dobre ciasto....
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, trzeba upiec. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam już 4 razy...jest super, zawsze wychodzi idealne..
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wspaniały przepis..
Ja również często piekę to ciasto, bardzo nam smakuję. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńMoja rodzina bardzo lubi to ciasto, proszą abym częściej je piekła.
OdpowiedzUsuńwyszło jak na zdjęciu. jest dobre, ale kokos zjadł ananasa. wogóle go nie czuć. na przyszłość mniej wiórków.
OdpowiedzUsuńCiasto pycha. Polecam przepis
OdpowiedzUsuń