Ciasto Hawana

Przepyszne ciasto biszkoptowo - kokosowe przełożone masą budyniową z dodatkiem ananasa

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 180 g wiórków kokosowych
masa budyniowa:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • puszka ananasa (570 g)
poncz do nasączenia:
  • 1/3 szklanki syropu z ananasa
  • rum lub inny alkohol (ilość według uznania)
dodatkowo:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki lub mleka
  • wiórki kokosowe do posypania



Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, partiami przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ciasto pieczemy około 25 min. w 180 st. Potem przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do nich wsypujemy kokos i delikatnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 min. 175 st.



W międzyczasie robimy masę budyniową. W 1 szklance mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrami. Następnie na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę budyniową. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Potem ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce zimną masę budyniową. Z utartego kremu odkładamy 3 łyżki, do reszty wrzucamy odsączonego z syropu i pokrojonego na małą kostkę ananasa. Wszystko delikatnie mieszamy. Biszkopt nasączamy ponczem sporządzonym z syropu i rumu. Na niego wykładamy krem z ananasem.



Masę przykrywam kokosowym blatem i rozsmarowujemy na wierzchu odłożony kremem bez ananasa. Następnie smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Smakowicie i kusząco wygląda, przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho jest booooskie! Po prostu przepyszne, raz nasączam rumem a raz likierem malibu, przypomina mi w smaku piña coladę :D Robiłam już 3 razy, zawsze się udaje a przyznam szczerze, że jestem zdecydowanie cukierniczym amatorem i wszystkich wkoło zaskakuje wypiekiem ;)
    Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobię to powiem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale myślę że będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspaniały przepis.To nie ciasto tylko pyszny tort.Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusi, żeby go zrobić na święta....dziękuje za przepyszny przepis...

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam, ciasto jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto smaczne zrobiłam w wersji bezglutenowej mąkę pszenna zamieniłam mąka ryżowa a resztą składników bez zmian pychota

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam, bardzo dobre ciasto....

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wygląda, trzeba upiec. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto piekłam już 4 razy...jest super, zawsze wychodzi idealne..
    Dzięki za ten wspaniały przepis..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również często piekę to ciasto, bardzo nam smakuję. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja rodzina bardzo lubi to ciasto, proszą abym częściej je piekła.

    OdpowiedzUsuń
  14. wyszło jak na zdjęciu. jest dobre, ale kokos zjadł ananasa. wogóle go nie czuć. na przyszłość mniej wiórków.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto pycha. Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń