Ciasto Weselna Dama to znakomite połączenie biszkoptu makowego, dżemu porzeczkowego i masy budyniowej, znakomicie sprawdzi się na różnych rodzinnych uroczystościach i nie tylko
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt makowy:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- 1/3 szklanki likieru adwokat
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- około 5 łyżek mleka
- wiórki kokosowe do obsypania
- 400 g dżemu porzeczkowego
- około 200 g herbatników maślanych
Składniki na biszkopt makowy dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty makowe. Można też upiec jeden biszkopt i przekroić na pół. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy wodą wymieszaną z likierem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem i nasączamy go ponczem.
Na blat makowy wykładamy resztę masy budyniowej i układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i gorzką z mlekiem oraz polewamy herbatniki. Wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt makowy ciasta ciasta na święta ciasto makowe ciasto weselna dama ciasto z makiem dżem porzeczkowy herbatniki masa budyniowa
wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki. Spróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości ma być blacha?
OdpowiedzUsuńPodane jest nad składnikami
UsuńZjadło by się😀
OdpowiedzUsuńChyba już wiem co upiekę na urodziny :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie zrobiłam. Chłodzi się w lodówce.
OdpowiedzUsuńA czym można innym nasączyć zamiast likierem?
OdpowiedzUsuńwoda z sokiem z cytryny, herbata albo woda z aromatem
UsuńOk dziękuję😉
OdpowiedzUsuńMega pyszne ciasto. Napewno jeszcze nieraz go upiekę. Po prostu pychota 😋😋
OdpowiedzUsuńCzy musi być surowy mak, można dodać sparzony?
OdpowiedzUsuńMusi być suchy
Usuń