Pulchne placuszki z rabarbarem na zsiadłym mleku i drożdżach, znakomicie sprawdzą się deser i jako przekąska wciągu dnia
Składniki:
- 400 g zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki + 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 50 g drożdży
- około 100 ml oleju
- kilka łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na około 15 min. W międzyczasie rabarbar kroimy w drobną kostkę i zasypujemy 1 łyżką cukru, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zsiadłe mleko, olej, wbijamy jajka, wsypujemy około 2 szklanki mąki i 1/3 szklanki cukru. Całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wsypujemy rabarbar i ponownie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drożdże placki placki na zsiadłym mleku placuszki placuszki na drożdżach placuszki na słodko przekąski pulchne placuszki z rabarbarem rabarbar zsiadłe mleko
Dzisiaj machnę na kolację :P
OdpowiedzUsuńNie jestem zwolennikiem placków, ale to wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń