Rabarbarowa chmurka to wyśmienite połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- kilka łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto dajemy do miski lub na stolnicę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. W międzyczasie rabarbar kroimy w dużą kostkę i posypujemy łyżką cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, ciągle miksując do białek wsypujemy cukier. Szklistą masę białkową wykładamy na rabarbar i łyżką na wierzchu tworzymy nierówności. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Jeżeli beza za mocno nam się spieka można ją przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
beza ciasta ciasto rabarbarowa chmurka ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem i bezą kruche ciasto z rabarbarem rabarbar
Bardzo dobre 😊Jakimi owocami można zastąpić rabarbar?
OdpowiedzUsuńMyślę że porzeczki byłyby idealne gdyż też są kwaskowe
Usuńwiśnie, maliny, jabłka, śliwki... na jakie tylko masz ochotę
OdpowiedzUsuńPyszne polecam
OdpowiedzUsuńCiasto super robie juz drugi raz ale beza nie jest chrupiąca tylko gumowa co robie zle ?
OdpowiedzUsuńpowodem może być sok z rabarbaru
UsuńPlecam po upieczeniu podsuszyć bezę w 60 stopniach przez 20 minut
UsuńDo rabarbaru proszę dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńNa jakiej funkcji piec ciasto termoobieg czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńSam termoobieg
OdpowiedzUsuń