Ekspresowe w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z rabarbarem, idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka oleju
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 600 g jogurtu naturalnego
- kilka łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki i posypujemy łyżką cukru. W międzyczasie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy rabarbar.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min. do suchego patyczka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z rabarbarem placek z rabarbarem pulchne ciasto rabarbar szybkie ciasto szybkie i pulchne ciasto z rabarbarem
5 szkl mąki?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNo wygląda niezwykle apetycznie. Spróbuję tego przepisu na pewno.
OdpowiedzUsuńja upiekłam ale niewiem czy czasem zakalec niejest.takie jakieś mokrawe.chyba ze to tak od jogurtu
OdpowiedzUsuń