Kotlety ruskie z koperkiem

Kotlety ruskie z koperkiem to znakomita alternatywa dla pierogów ruskich i super pomysł na bezmięsny obiad

Składniki:
  • około 2 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie 3 - 4 łyżki mąki (zależy od rodzaju użytych ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajko, posiekany koperek i mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem.



Formujemy kotlety, obtaczamy bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Kotlety podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. To takie ziemniaczane kotlety

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się czy można je zrobić w piekarniku? Jeżeli tak to jak 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w piekarniku nie robiła, ale myślę, że na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w jakiś 200 st. Trzeba wypróbować :)

      Usuń
  3. No super,ja taki farsz ubieram w ciasto i robię pierogi ruskie , ale ten sposób jest lepszy
    Zrobię na pewno kiedy nie będzie tak gorąco .

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, wyszły naprawdę p pyszne, nawet dzieciom smakowały 😃 Jedyne, co polecam, to nie robić ich zbyt dużych, bo są delikatne i łatwo je zepsuć przy przewracaniu. Chyba, że szczodry dodatek mąki ziemniaczanej by coś pomógł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mąkę ziemniaczaną można dodać. Mamy dużo odmian ziemniaków, są mniej lub bardziej wodniste, a mąka ziemniaczana pomaga sklejać :)

      Usuń
  5. 3-4 łyżki mąki zwykej czy ziemniaczanej trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jedno pytanko jaki sos i surówka najlepiej pasuje do tych kotletów? 😉

      Usuń
    2. My te kotlety jemy z sosem pieczarkowym albo poprostu ze śmietaną, a surówki różne do tego robię, od tych z kapusty po zwykłą mizerię

      Usuń
  6. A mi nie wyszły, rozleciały się na patelni

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepiej dodajcie więcej tej mąki czy czegoś... Ciapa jak ch..

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko jest super,ale proponuję zmienić nazwę ' ru......'

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy te kotlety mozna jesc na zimno, na drugi dzien? Ewentualnie podgrzewac w piekarniku? Czy beda niesmaczne? Bo zastanawiam sie nad iloscia.

    OdpowiedzUsuń