Kotlety ruskie z koperkiem to znakomita alternatywa dla pierogów ruskich i super pomysł na bezmięsny obiad
Składniki:
- około 2 kg ziemniaków
- 500 g sera białego
- 1 jajko
- 2 cebule
- pęczek koperku
- opcjonalnie 3 - 4 łyżki mąki (zależy od rodzaju użytych ziemniaków)
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajko, posiekany koperek i mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotlety, obtaczamy bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Kotlety podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
koperek kotlety kotlety na obiad kotlety po rusku kotlety ruskie z koperkiem kotlety ziemniaczane obiad ruskie kotlety ser biały twaróg ziemniaki
Pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńTo takie ziemniaczane kotlety
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy można je zrobić w piekarniku? Jeżeli tak to jak 🤔
OdpowiedzUsuńw piekarniku nie robiła, ale myślę, że na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w jakiś 200 st. Trzeba wypróbować :)
UsuńNo super,ja taki farsz ubieram w ciasto i robię pierogi ruskie , ale ten sposób jest lepszy
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno kiedy nie będzie tak gorąco .
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszły naprawdę p pyszne, nawet dzieciom smakowały 😃 Jedyne, co polecam, to nie robić ich zbyt dużych, bo są delikatne i łatwo je zepsuć przy przewracaniu. Chyba, że szczodry dodatek mąki ziemniaczanej by coś pomógł?
OdpowiedzUsuńOczywiście mąkę ziemniaczaną można dodać. Mamy dużo odmian ziemniaków, są mniej lub bardziej wodniste, a mąka ziemniaczana pomaga sklejać :)
Usuń3-4 łyżki mąki zwykej czy ziemniaczanej trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńZwykłej
UsuńJeszcze jedno pytanko jaki sos i surówka najlepiej pasuje do tych kotletów? 😉
UsuńMy te kotlety jemy z sosem pieczarkowym albo poprostu ze śmietaną, a surówki różne do tego robię, od tych z kapusty po zwykłą mizerię
UsuńSuper to jest.Też robię :)
OdpowiedzUsuńA mi nie wyszły, rozleciały się na patelni
OdpowiedzUsuńMi to samo...zbyt miękkie
UsuńLepiej dodajcie więcej tej mąki czy czegoś... Ciapa jak ch..
OdpowiedzUsuńWszystko jest super,ale proponuję zmienić nazwę ' ru......'
OdpowiedzUsuńA czy te kotlety mozna jesc na zimno, na drugi dzien? Ewentualnie podgrzewac w piekarniku? Czy beda niesmaczne? Bo zastanawiam sie nad iloscia.
OdpowiedzUsuńbez problemu można je odgrzać
Usuń