Puchowiec to bardzo puszysty biszkopt budyniowy z dodatkiem truskawek. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 500 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt budyniowy biszkopt na budyniach biszkopt z truskawkami ciasto puchowiec z truskawkami ciasto z truskawkami puchowiec puchowiec z owocami truskawki
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńnie potrzebne masło?
OdpowiedzUsuńNie :-)
UsuńJaka gramatura budyniu? Czy można dodać mąkę ziemniaczaną zamiast budyniu?
OdpowiedzUsuńbudynie na 0,5 l mleka. Myślę, że może być mąka ziemniaczana, ale budyń nadaje smak :)
UsuńSuper - pyszny - szybciutki do zrobienia ,pięknie pachnie .Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy można dać zamrożone truskawki
OdpowiedzUsuńtak ale muszą być odsączone :)
UsuńWspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńBudynie mają być bez cukru?
OdpowiedzUsuńTal
UsuńNie wiem dlaczego ale wszystkie truskawki opadły na dno
OdpowiedzUsuńi mam papkę na dole placka
OdpowiedzUsuń