Puchowiec z truskawkami

Puchowiec to bardzo puszysty biszkopt budyniowy z dodatkiem truskawek. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 500 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Super przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka gramatura budyniu? Czy można dodać mąkę ziemniaczaną zamiast budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budynie na 0,5 l mleka. Myślę, że może być mąka ziemniaczana, ale budyń nadaje smak :)

      Usuń
  3. Super - pyszny - szybciutki do zrobienia ,pięknie pachnie .Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dać zamrożone truskawki

    OdpowiedzUsuń
  5. Budynie mają być bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem dlaczego ale wszystkie truskawki opadły na dno

    OdpowiedzUsuń
  7. i mam papkę na dole placka

    OdpowiedzUsuń