Sałatka bankietowa

Warstwowa sałatka bankietowa z serkiem wiejskim, znakomicie sprawdzi się na kolację, do grilla i inne uroczystości

Składniki:

  • 2 pomidory 
  • 1 cebula
  • 4 ogórki gruntowe
  • 250 g szynki prasowanej z indyka
  • 500 g serka wiejskiego
  • puszka groszku konserwowego
  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka, pomidory, ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Na dno miski wykładamy pomidory wymieszane z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie wykładamy ogórki, szynkę i przykrywamy odsączonym serkiem wiejskim.



Na serek wysypujemy odsączony z zalewy groszek i smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem. Wierzch przykrywamy jajkami i posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę odstawiamy do schłodzenia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!