Domowy przepis na syrop z mięty, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty i wody
Ilość: 7 butelek (300 ml)
Składniki:
- 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
- 1 cytryna
- 2 l wody
- 500 g cukru
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.
Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cytryna mięta przetwory przetwory z mięty sok z mięty syrop syrop miętowy syrop z mięty
słodka, zimna herbata miętowa w słoikach lub butelkach
OdpowiedzUsuńSuper przepisy
OdpowiedzUsuńakurat mam duzo mięty w ogrodzie - dziekuje za pomysl co z nia zrobic :))
OdpowiedzUsuńCzy trzeba pasteryzowane ?
OdpowiedzUsuńjeżeli sok na gorąco wlany do butelek i zakręcony to nie trzeba pasteryzować
UsuńOj trza
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Ja rozlewam zimny do butelek. Na dodatek gotowanie cytryny jest bez sensu, degradacja wiyaminy c. Jeśli już ktos chce to lepiej uzyc kwadku cytrynowego.
Usuńdziwne
OdpowiedzUsuń