Syrop z mięty

Domowy przepis na syrop z mięty, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty i wody

Ilość: 7 butelek (300 ml)

Składniki:
  • 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
  • 1 cytryna
  • 2 l wody
  • 500 g cukru



Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.



Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. słodka, zimna herbata miętowa w słoikach lub butelkach

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat mam duzo mięty w ogrodzie - dziekuje za pomysl co z nia zrobic :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. jeżeli sok na gorąco wlany do butelek i zakręcony to nie trzeba pasteryzować

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Ja rozlewam zimny do butelek. Na dodatek gotowanie cytryny jest bez sensu, degradacja wiyaminy c. Jeśli już ktos chce to lepiej uzyc kwadku cytrynowego.

      Usuń