Biszkopt pieczony na proszku budyniowym przełożony masą z truskawek i serków Danio. Znakomicie sprawdzi się w upały
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 opakowań budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 serki Danio po 140 g
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- 200 ml wrzątku
- 500 g truskawek
- 500 g truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30-40 min. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy na mus. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy partiami serki Danio, truskawki i wlewamy małym strumieniem zimną galaretkę. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 masy i przykrywamy 2 blatem. Wierzch smarujemy resztą masy i układamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt bez mąki ciasta ciasto z serków danio ciasto z truskawkami serki danio truskawki truskawkowe ciasto z serków danio
Fajne są te ciasta na serkach Danio - leciutkie jak piórko :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJaki smak serników Danio należy użyć?
OdpowiedzUsuńWaniliowe
Usuń