Zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty

Gołąbki w formie zapiekanki to idealny sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 8 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 3/4 szklanki wody



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na gotującą, osoloną wodę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go, wchłonie resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę szatkujemy i lekko podgotowujemy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Do zimnego ryżu i kapusty dodajemy mięso mielone, cebulę, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość mieszamy najlepiej ręką, masę gołąbkową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wodą.



Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz., a następnie około 30 min. pieczemy bez przykrycia. Zapiekankę podajemy z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: