Gołąbki w formie zapiekanki to idealny sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 2 jajka
- majeranek
- sól i pieprz
- 8 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy na gotującą, osoloną wodę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go, wchłonie resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę szatkujemy i lekko podgotowujemy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Do zimnego ryżu i kapusty dodajemy mięso mielone, cebulę, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość mieszamy najlepiej ręką, masę gołąbkową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wodą.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz., a następnie około 30 min. pieczemy bez przykrycia. Zapiekankę podajemy z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z młodej kapusty młoda kapusta obiad zapiekanka gołąbkowa zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty zapiekanka jak gołąbek zapiekanka na obiad zapiekanki
Pyszne😃
OdpowiedzUsuń