Aromatyczne i soczyste żeberka pieczone na młodej kapuście, pyszny wiosenny obiad na niedzielę
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg żeberek
- główka młodej kapusty
- 1 cebula
- papryka słodka
- majeranek
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Młodą kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa dajemy na spód naczynia żaroodpornego, dolewamy 1/2 szklanki wody. Żeberka nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Mięso układamy na kapuście.
Żeberka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. 30 min. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczone żeberka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięsne młoda kapusta obiad żeberka żeberka duszone w kapuście żeberka na kapuście żeberka na obiad żeberka pieczone na młodej kapuście żeberka w kapuście