Podudzia z kurczaka pieczone z warzywami i serem żółtym, tak przygotowany obiad smakiem przypomina pizzę
Składniki:
- 14 podudzi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 40 minut. Kurczaka pieczemy pod przykryciem. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, papryki w kostkę i odsączamy kukurydzę z zalewy. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju, aby lekko zmiękły, ale nadal były jędrne.
Do podpieczonego kurczaka przekładamy warzywa i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 min., tym razem bez przykrycie. Po tym czasie podudzia z warzywami posypujemy pokrojonym lub startym na grubych oczkach serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do rozpuszczenia sera żółtego. Tak upieczonego kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak jak pizza kurczak na obiad kurczak pieczony obiad podudzia podudzia jak pizza podudzia pieczone z warzywami
Fajny przepis. Napewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj robię go na obiad
OdpowiedzUsuńWarzywa soliła pani czy nie
UsuńCzy warzywa też posolic
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie jednak polecam doprawić warzywa. Ja użyłam przyprawy do sera a samego kurczaka doprawiłam przyprawą do kurczaka.
OdpowiedzUsuń