Będąc u Babci prosiliśmy ją, aby zrobiła nam te kotlety. Teraz często wykorzystujemy ten przepis
Ilość: 16 sztuk
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 500 g surowego fileta z mintaja
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, fileta z mintaja mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki, rybę, jajko i mąkę ziemniaczaną mieszamy. Ilość dodanej mąki zależy od odmiany ziemniaków. Masę rybno - ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie formujemy kotlety.
Rybno - ziemniaczane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety najlepiej smakują z ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety rybne kotlety rybno ziemniaczane kotlety ziemniaczane mintaj najlepsze kotlety babci obiad obiad na piątek ryba ryba mintaj ziemniaki
Super przepis,lubie te polaczenia,ja dodaje natke pietruszki albo koperek.
OdpowiedzUsuńtakie babcine sa najlepsze :D
OdpowiedzUsuńBrawo za połączenie smaków :) kradnę
OdpowiedzUsuńja dodaję wędzoną rybę :), są cudowne :)
OdpowiedzUsuńI jaką makrelę
UsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuje. Dzięki!
OdpowiedzUsuńZnam te smaki.Proste i pyszne.
OdpowiedzUsuńobtaczamy w bułce... tak bez jajka ? czy to się trzyma?
OdpowiedzUsuńZawsze robię bez jajka i się trzyma, możesz zrobić wg własnych upodobań
UsuńDZIĘKUJĘ, JUŻ ZROBIŁAM KKILKA RAZY, SA ŚWIETNE
OdpowiedzUsuń