Przepis na ogórki po królewsku znalazłam dawno temu w zeszycie Mamy. Ogórki są tak smaczne, że znikają jeszcze przed zimą, dlatego zawsze robię ich dużą porcję
Ilość: 5 słoików (500 ml)
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka miodu
- 10 ząbków czosnku
- 5 gałązek kopru z kwiatem
- 5 łyżeczek gorczycy
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok. Po tym czasie ogórki odsączmy z powstałego soku. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, luźno układamy ogórki, dodajemy po dwa przekrojone ząbki czosnku i wsypujemy po łyżeczce gorczycy.
Wodę, ocet, cukier i miód gotujemy. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 3 - 5 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki królewskie ogórki na zimę ogórki po królewsku przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków sałatka z ogórków na zimę
Jesli jest 5 sloików i 10 łyżeczek gorczycy, to co zrobić z pozostałymi 5-cioma łyżeczkami nasion, skoro do każdego słoika należy dać 1 łyżeczkę? Proporcje napewno są ok?
OdpowiedzUsuńTak dajemy po łyżeczce gorczycy, już błąd jest poprawiony. Dzięki za uwagę :)
UsuńPrzeczytaj dokładnie, a później się czepiaj
UsuńWypróbuję ten przepis.Ciekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPewnie pyszne bo Królewskie.milego
OdpowiedzUsuńAż 2 szklanki cukru??
OdpowiedzUsuńTak
UsuńRobię podobna sałatkę. Połączenie miodu z octem jest w tym przypadku bezbłędne.
OdpowiedzUsuńoropnie slodkie...wrecz ulepek...cukrzykom nie polecam...
OdpowiedzUsuń"okropnie slodkie" mialo byc...oczywiscie zrobilam...moze gosciom zasmakuje...
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis tylko jeszcze dodaję chrzan,a w zalewie mam 1 szklanką cukru
OdpowiedzUsuńa czy muszą stac w chłodnym miejscu ?
OdpowiedzUsuńNie, może być w temperaturze pokojowej, aby nie na słońcu
UsuńA jaki ma być miód?
OdpowiedzUsuńJa daję wielokwiatowy, ale można dać ulubiony
UsuńCzy brak gorczycy mocno wpłynie na efekt końcowy
OdpowiedzUsuńbez gorczycy nie robiłam
UsuńWspaniała robię od lat
OdpowiedzUsuńNa pewno 2 szk cukru ? Chyba pomylka
OdpowiedzUsuńtak na pewno
Usuńto dla takich, którzy dają 3 łyżeczki cukru do szklanki herbaty, znam takich ;)
UsuńMiód w gorącej wodzie traci swoje właściwości
OdpowiedzUsuńTak,ale nie smakowe.
Usuń