Ogórki po zbójnicku

Ogórki po zbójnicku to znakomita propozycja na pikantną sałatkę ogórkową do słoików, sprawdzi się jako dodatek do obiadu

Ilość: 15 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 3 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki gorczycy



Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. W misce warzywa mieszamy z solą i odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie nakładamy ogórki w słoiki. Ocet zagotowujemy z cukrem, pieprzem, papryką, curry i gorczycą. Zalewamy ogórki w słoikach.



Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Pomidorki z cebulka w sloikach na zime wyszly przepyszne .zabieram sie za salatke z ogorkow.dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Po jakim czasie można jeść takie ogórki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kilku dniach, ale najlepiej smakuje jak postoi około w tygodnie

      Usuń
  3. Nie daje się wody?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można prosić o odpowiedź, bo też bym chciała spróbować, a nie wiem czy tak ma być. Nie chcę zmarnować czasu i produktów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy sok ktöry powstał

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy sok powstały po posoleniu ogórków dodajemy do sałatki?

    OdpowiedzUsuń