Ogórki po zbójnicku to znakomita propozycja na pikantną sałatkę ogórkową do słoików, sprawdzi się jako dodatek do obiadu
Ilość: 15 słoików (300 ml)
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 2 i 1/2 łyżki soli
- 3 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. W misce warzywa mieszamy z solą i odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie nakładamy ogórki w słoiki. Ocet zagotowujemy z cukrem, pieprzem, papryką, curry i gorczycą. Zalewamy ogórki w słoikach.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki po zbójnicku przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków sałatka z ogórków na zimę
Sam ocet? Bez wody?
OdpowiedzUsuńPomidorki z cebulka w sloikach na zime wyszly przepyszne .zabieram sie za salatke z ogorkow.dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie można jeść takie ogórki? :)
OdpowiedzUsuńPo kilku dniach, ale najlepiej smakuje jak postoi około w tygodnie
UsuńNie daje się wody?
OdpowiedzUsuńNie, robimy tak jak w przepisie
UsuńMożna prosić o odpowiedź, bo też bym chciała spróbować, a nie wiem czy tak ma być. Nie chcę zmarnować czasu i produktów.
OdpowiedzUsuńCzy sok ktöry powstał
OdpowiedzUsuńCzy sok powstały po posoleniu ogórków dodajemy do sałatki?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń