Sałatka sycylijska to znakomita propozycja na warzywne przetwory do słoików. Zimą sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy kanapek
Ilość: 10 słoików (700 ml)
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii najlepiej małej
- 2 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 pęczki selera naciowego
- 3 łyżki soli
- 3 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- kilka liści laurowych
- 15 g gorczycy
- 7 g kolendry całej
- 1 łyżka pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Ogórki, cukinie i marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Selera kroimy w kostkę. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godz., aby puściły sok. Po tym czasie warzywa odciskamy i zalewamy zagotowanym octem z cukrem, pieprzem, liśćmi laurowymi, kolendrą i gorczycą. Mieszamy i ponownie odstawiamy na około 8 godz. Następnie warzywa nakładamy do wyparzonych słoików razem z zalewą, liście laurowe wyrzucamy.
Słoiki zakręcamy i sałatkę pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia marchewka ogórki ogórki i cukinia papryka przetwory przetwory z cukinii przetwory z ogórków przetwory z papryki sałatka do grilla sałatka na zimę sałatka sycylijska seler naciowy
Z chęcią zrobię lubię takie nowości
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie zalewa. Sam ocet? Do tego 10%? Nie rozcieńczony to nie da się zjeść.
OdpowiedzUsuńoczywiście, że się da zjeść. Ilość octu można dostosować do własnych upodobań :)
Usuńbez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie, pasteryzujemy kilka minut
UsuńJak ktoś lubi octowo czemu nie
OdpowiedzUsuńWiele razy już ją jadłem, zawsze kupowałem w sklepie i nie wiedziałem dlaczego ona jest taka dobra ;-) Teraz sam spróbuję ją zrobić i zobaczymy co z tego wyjdzie :-D
OdpowiedzUsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuńDużo octu.
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest bardzo dobra tylko dałam 2 szklanki octu a nie 3
OdpowiedzUsuńCo zrobić z tym sokiem który został
OdpowiedzUsuńodciśnięty sok wylewamy
UsuńPrzepięknie wygląda a smak nieziemski 🥰
OdpowiedzUsuńZalewamy gorącą zalewą?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńSałatka jest pyszna,polecam
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć kolendrę czy wtedy smak będzie już inny
OdpowiedzUsuńCzy konieczne jest odstawienie na 8h czy może być mniej ? Ewentualnie na całą noc ?
OdpowiedzUsuń