Surówkę bułgarską jedliśmy do obiadu w pewnym zajeździe, była tak smaczna, że postanowiłam ją zrobić w domu
Składniki:
- mała główka kapusty
- 4 marchewki
- 1 czerwona papryka
- sos sałatkowy paprykowo - ziołowy
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a paprykę kroimy małą kostkę. Warzywa mieszamy z sosem sałatkowym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
błyskawiczna surówka obiadowa kapusta marchewka papryka sałatki surówka surówka bułgarska surówka obiadowa surówka z kapusty surówka z kapusty i marchewki wiosenna
Przyznam szczerze, że od powrotu z Bułgarii jest to moja ulubiona surówka;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny smak, kuchnia bułgarska ma się czym pochwalić
OdpowiedzUsuńSos sałatkowy....czym zastąpić?
OdpowiedzUsuńoliwą z oliwek i przyprawami
UsuńOliwa, zioła, sok z cytryny.......
UsuńZamiast papryki- starte jabłko , zamiast niezbyt zdrowego sosu po prostu oliwa, cytryna , miód, musztarda francuska i czosnek. Pysznie i zdrowo :) Robię od lat - sos jest przepyszny .
OdpowiedzUsuń