Surówka do słoików z kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu
Ilość: 5 słoików (900 ml)
Składniki:
- 2 kapusty
- 4 marchewki
- 5 cebul
- 4 papryki
- 3 łyżki soli
- 3 i 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godz. aby puściły sok. Po tym czasie warzywa odciskamy i nakładamy w słoiki.
Wodę, cukier i ocet zagotowujemy. Zalewamy surówkę w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta marchewka przetwory przetwory z kapusty surówka surówka do słoików surówka na zimę surówka obiadowa surówka z kapusty surówka z młodej kapusty
I don't know this language.
OdpowiedzUsuńPolish
Usuńmam pytanie ,czy moge dodac tez por i cukinie?bardzo prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńpychotka -na Slowacji i Węgrzech nazywaja tą sałatkę czalamada -czasami robię inną zalewę - gotuę ,mieszając 1 kg cukru,1 litr octu ,laurowy liść ,angielskie zielę ,sól ,koper ,gorczyczę/możma inne przyprawy/,czosnek -sałatka ma inny słodko-kwaśny smak .Z taką zalewą robię też ogórki pokrojone w plastry i to przez cały rok .Nadają się nawet długie szklarniowe.
OdpowiedzUsuńaż dwie szklanki cukru na 3 i pół szklanki wody?
OdpowiedzUsuńTak, możesz dać wg własnych upodobań
UsuńWitam suruwke cała zalewamy do samej góry zalewa
Usuńczy ta surówka skisnie. bo widziałam kom że skiala o że drogo wychodzi. nie chodzi że drogo czy cos. po prostu chce sprubowac i wolę wiedzieć więcej .. czekam na odp. wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPrzecieżbma zalewę z octu to jak może skisnąć, chyba że ktoś źle zrobił surowkę, albo dał słabe wieczka
UsuńRobię z młodą kapustą. Ciekawe jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńJakie kapusty 1 kilowe czy 3 kilowe mało sprecyzowane
OdpowiedzUsuńA takie mniej więcej jak Twoja głowa.
Usuń1.Dlaczego nie wykorzystany jest ten sok który się odciska na początku - np zamiast wod?
OdpowiedzUsuń2.Czy moze być zwykła biała Kapusta?
Soku nie wykorzystuje ponieważ wg mnie surówka wychodzi za słona. Nawet jak próbowałam dodać mniej soli i wykorzystać ten sok to surówka nam nie smakowała tak jak ta z odlanym sokiem. Zawsze możesz pokombinować i zrobić wg własnego pomysłu, a przepis może być tylko inspiracją😉 Oczywiście można wykorzystać biała kapustę.
UsuńJakie duże mają być kapusty?
OdpowiedzUsuńnigdy nie ważę kapusty, używam średniej
UsuńA ta kapusta to ma być pekinka czy zwykła biała?ile kg?
OdpowiedzUsuńzwykła biała kapusta. Nie ważę, używam średnich główek
Usuńdzisz konzerwowalem czalamade
OdpowiedzUsuń7 kg kapusta
3 kg cebuli
3 kg papryka
3 kg ogorek (7-15cm dlugie )
3 kg marchewka
zalewa:
4L woda , 0,8L-1L ocet 8% , 500gram cukier , 100 gram soli , i rozne zielska koperek,liscze laurowe , gwozdik , nasiono gorczyce, koriandru, ziolo ankgielskie , kuli czarny pieprz , gotowacz 5 minut wrzotkiem odstawicz i poniechacz 1 godzin bokiem , (ja potem cez siatke tylko sama woda co powstaje zalewa bez ziol jusz zaleje czalamade )
po krojeniu wszycko do garnka duzego 2-3 garszcze soli delikatne wymieszacz, zakrycz i niechacz 10 godzin potem dodacz zalewe i poniechacz min 2 godziny , potem reka wkladame masa do slojikow , delikatne nie luzno ani nie mocno , potem zalewa zalewame.I pod koniec pasterlizacja na 85% na 5-7 minut , obracame sloiky aby zlapalo i wiooo do piwniczki , spajzy itd smacznego
Zalać gorąca zalewa czy zimna
OdpowiedzUsuńZalać gorącą zalewa czy zimna? czy trzeba pasteryzowane i ile minut
OdpowiedzUsuńgorącą, pasteryzujemy tak jak jest podane w przepise
UsuńCzy trzeba te słoiki zapasteryzować
Usuńtak jak w przepisie
UsuńJaka ilością zalewy zalać słoiki ?
OdpowiedzUsuńdo pełna
UsuńCzy można pasteryzowane w piekarniku na 130 stopni ok 40 minut
OdpowiedzUsuńnie pasteryzuje przetworów w piekarniku
Usuń