Surówka na zimę

Surówka do słoików z kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu

Ilość: 5 słoików (900 ml)

Składniki:
  • 2 kapusty
  • 4 marchewki
  • 5 cebul
  • 4 papryki
  • 3 łyżki soli
zalewa:
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godz. aby puściły sok. Po tym czasie warzywa odciskamy i nakładamy w słoiki.



Wodę, cukier i ocet zagotowujemy. Zalewamy surówkę w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. I don't know this language.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie ,czy moge dodac tez por i cukinie?bardzo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka -na Slowacji i Węgrzech nazywaja tą sałatkę czalamada -czasami robię inną zalewę - gotuę ,mieszając 1 kg cukru,1 litr octu ,laurowy liść ,angielskie zielę ,sól ,koper ,gorczyczę/możma inne przyprawy/,czosnek -sałatka ma inny słodko-kwaśny smak .Z taką zalewą robię też ogórki pokrojone w plastry i to przez cały rok .Nadają się nawet długie szklarniowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. aż dwie szklanki cukru na 3 i pół szklanki wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz dać wg własnych upodobań

      Usuń
    2. Witam suruwke cała zalewamy do samej góry zalewa

      Usuń
  5. czy ta surówka skisnie. bo widziałam kom że skiala o że drogo wychodzi. nie chodzi że drogo czy cos. po prostu chce sprubowac i wolę wiedzieć więcej .. czekam na odp. wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecieżbma zalewę z octu to jak może skisnąć, chyba że ktoś źle zrobił surowkę, albo dał słabe wieczka

      Usuń
  6. Robię z młodą kapustą. Ciekawe jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie kapusty 1 kilowe czy 3 kilowe mało sprecyzowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A takie mniej więcej jak Twoja głowa.

      Usuń
  8. 1.Dlaczego nie wykorzystany jest ten sok który się odciska na początku - np zamiast wod?
    2.Czy moze być zwykła biała Kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soku nie wykorzystuje ponieważ wg mnie surówka wychodzi za słona. Nawet jak próbowałam dodać mniej soli i wykorzystać ten sok to surówka nam nie smakowała tak jak ta z odlanym sokiem. Zawsze możesz pokombinować i zrobić wg własnego pomysłu, a przepis może być tylko inspiracją😉 Oczywiście można wykorzystać biała kapustę.

      Usuń
  9. Jakie duże mają być kapusty?

    OdpowiedzUsuń
  10. A ta kapusta to ma być pekinka czy zwykła biała?ile kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykła biała kapusta. Nie ważę, używam średnich główek

      Usuń
  11. dzisz konzerwowalem czalamade
    7 kg kapusta
    3 kg cebuli
    3 kg papryka
    3 kg ogorek (7-15cm dlugie )
    3 kg marchewka

    zalewa:
    4L woda , 0,8L-1L ocet 8% , 500gram cukier , 100 gram soli , i rozne zielska koperek,liscze laurowe , gwozdik , nasiono gorczyce, koriandru, ziolo ankgielskie , kuli czarny pieprz , gotowacz 5 minut wrzotkiem odstawicz i poniechacz 1 godzin bokiem , (ja potem cez siatke tylko sama woda co powstaje zalewa bez ziol jusz zaleje czalamade )

    po krojeniu wszycko do garnka duzego 2-3 garszcze soli delikatne wymieszacz, zakrycz i niechacz 10 godzin potem dodacz zalewe i poniechacz min 2 godziny , potem reka wkladame masa do slojikow , delikatne nie luzno ani nie mocno , potem zalewa zalewame.I pod koniec pasterlizacja na 85% na 5-7 minut , obracame sloiky aby zlapalo i wiooo do piwniczki , spajzy itd smacznego

    OdpowiedzUsuń
  12. Zalać gorąca zalewa czy zimna

    OdpowiedzUsuń
  13. Zalać gorącą zalewa czy zimna? czy trzeba pasteryzowane i ile minut

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka ilością zalewy zalać słoiki ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można pasteryzowane w piekarniku na 130 stopni ok 40 minut

    OdpowiedzUsuń