Surówka obiadowa według przepisu teściowej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a wszyscy się nią zajadają
Składniki:
- mała główka kapusty
- pęczek szczypioru
- 100 g suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki octu 10%
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Szczypiorek i suszone pomidory drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do warzyw dodajemy żurawinę, cukier, ocet i olej z suszonych pomidorów. Mieszamy lekko ugniatając ręką. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
błyskawiczna surówka obiadowa czosnek kapusta sałatki surówka surówka obiadowa surówka teściowej w 5 minut surówka z kapusty suszone pomidory szczypiorek żurawina
spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSuper jutro zrobię dziękuję
OdpowiedzUsuńsuper, lubię wszystkie składniki, więc z przyjemnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić ocet , przecież jest bardzo niezdrowy !!!! Czy robił ktoś z cytryną ????
OdpowiedzUsuńOczywiście może być soknz cytryny
UsuńOctem jabłkowym, który warto zrobić samemu. Jabłkowy jest zdrowy.
UsuńZrobiłam ją i napisze tylko jedno - kocham! :D :)
OdpowiedzUsuńA teraz poproszę pomysły jak ją zrobić w wersji na 2 osoby. Z małej główki czerwonej kapusty wychodzą mi zazwyczaj dwia rzuty na dwa dni każdy... ;-)
OdpowiedzUsuńzrobić z mniejszej porcji
UsuńNo nie wiem czy takie 5 minut... szatkowanie kapusty zajmuje o wiele więcej czasu niż np starcie czegoś na tarce
OdpowiedzUsuń