Surówka teściowej w 5 minut

Surówka obiadowa według przepisu teściowej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a wszyscy się nią zajadają

Składniki:
  • mała główka kapusty
  • pęczek szczypioru
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Szczypiorek i suszone pomidory drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do warzyw dodajemy żurawinę, cukier, ocet i olej z suszonych pomidorów. Mieszamy lekko ugniatając ręką. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Super jutro zrobię dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. super, lubię wszystkie składniki, więc z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym można zastąpić ocet , przecież jest bardzo niezdrowy !!!! Czy robił ktoś z cytryną ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być soknz cytryny

      Usuń
    2. Octem jabłkowym, który warto zrobić samemu. Jabłkowy jest zdrowy.

      Usuń
  4. Zrobiłam ją i napisze tylko jedno - kocham! :D :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A teraz poproszę pomysły jak ją zrobić w wersji na 2 osoby. Z małej główki czerwonej kapusty wychodzą mi zazwyczaj dwia rzuty na dwa dni każdy... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie wiem czy takie 5 minut... szatkowanie kapusty zajmuje o wiele więcej czasu niż np starcie czegoś na tarce

    OdpowiedzUsuń