Ulubione pikle męża to ogórki w zalewie octowej z dodatkiem lubczyku, znakomicie sprawdzą się do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu
Ilość: 7 słoików (500 ml)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- pęczek kopru z kwiatami
- pęczek lubczyku
- 7 liści laurowych
- gorczyca
- 250 ml octu 10%
- 1 i 1/4 l wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do słoików wkładamy po gałązce kopru, lubczyku i ciasno układamy ogórki. Wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy, wkładamy po przekrojonym ząbku czosnku i liściu laurowym. W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 10 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
lubczyk ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki konserwowe ogórki konserwowe z lubczykiem ogórki korniszone pikle przetwory przetwory z ogórków ulubione pikle męża
Dobry pomysł. "Zadziałam" te pikle, u mnie w domu nigdy nie robili z lubczykiem, spróbujemy. Zapraszam do mnie na blog, jeżeli wiersze nie drażnią.
OdpowiedzUsuńhttp://humanoidtk.blogspot.com/