Teściowa podesłała mi przepis na to ciasto. Pijaczek znika w mgnieniu oka, a goście proszą o przepis
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
spód:
- 6 białek
- 15 dag suchego maku
- 15 dag wiórków kokosowych
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 4 łyżki adwokatu lub wódki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- około 200 g herbatników
- wódka do nasączania herbatników
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając partiami wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy mak i wiórka kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Żółtka, mąkę, budynie i 1/2 szklanki mleka miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powoli masę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Na koniec wlewamy alkohol. Krem wykładamy na spód makowo-kokosowy. Na nim układamy herbatniki nasączone alkoholem (wódkę wlewamy na talerzyk i z obu stron maczamy w niej herbatniki).
Pokruszoną czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i polewamy nią herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast biszkopt biszkopt makowy ciasta ciasta na święta ciasto makowo kokosowe ciasto pijaczek ciasto pijak mak wiórki kokosowe
A czy ma być mak mielony czy cały
OdpowiedzUsuńcały
UsuńPisze, żeby wsypać mak, to znaczy wsypać cały.. gdyby było inaczej to pisałoby, żeby mak mielić ...
OdpowiedzUsuńŚmieszna nazwa, ale wygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda nieźle ;d
OdpowiedzUsuńSpróbuję ,nie wiem czy wyjdzie
OdpowiedzUsuńCzy zamiast wiórek miga być migdały w słupkach?czy to już będzie za ciężkie?
OdpowiedzUsuńz migdałami nie robiłam
UsuńWłaśnie zabieram się za robienie! Wyglada świetnie, a nazwa zachęcająca:)
OdpowiedzUsuńZOSIA JEST PRZEPYSZNE JADŁAM W ,SWIĘTA JUTRO ROBIĘ OSOBISCIE
OdpowiedzUsuńDodać zwykły cukier czy cukier puder?
OdpowiedzUsuńzwykły
UsuńCiekawe ciasto. Zrobiłam, jest smaczne, natomiast według mnie za dużo maku i wiórek przez co spód jest dosyć jakby ciężki. Następnym razem użyje mniej. Ogólnie polecam 😋
OdpowiedzUsuńCzy zamiast wódki , mogę dać wodę z cytryną?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńPracuje co drugi dzień a z zamiłowania lubię piec na pewno przepis wykorzystam !
OdpowiedzUsuńUpiekłam ale nie polecam spód się rozsypuje i jest bardzo słodkie to ciasto....
OdpowiedzUsuńZrobiłam pijaczka. Jest przepyszny, wszystkim bardzo smakował.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale niesety lipa wyszła masa z tego przepisu rzadka , jest bardzo mocno słodkie
OdpowiedzUsuń