Ciasto Pijaczek

Teściowa podesłała mi przepis na to ciasto. Pijaczek znika w mgnieniu oka, a goście proszą o przepis

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

spód:
  • 6 białek
  • 15 dag suchego maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
krem:
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki adwokatu lub wódki
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
dodatkowo:
  • około 200 g herbatników
  • wódka do nasączania herbatników



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając partiami wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy mak i wiórka kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.



Żółtka, mąkę, budynie i 1/2 szklanki mleka miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powoli masę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Na koniec wlewamy alkohol. Krem wykładamy na spód makowo-kokosowy. Na nim układamy herbatniki nasączone alkoholem (wódkę wlewamy na talerzyk i z obu stron maczamy w niej herbatniki).



Pokruszoną czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i polewamy nią herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. A czy ma być mak mielony czy cały

    OdpowiedzUsuń
  2. Pisze, żeby wsypać mak, to znaczy wsypać cały.. gdyby było inaczej to pisałoby, żeby mak mielić ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmieszna nazwa, ale wygląda zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję ,nie wiem czy wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast wiórek miga być migdały w słupkach?czy to już będzie za ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zabieram się za robienie! Wyglada świetnie, a nazwa zachęcająca:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ZOSIA JEST PRZEPYSZNE JADŁAM W ,SWIĘTA JUTRO ROBIĘ OSOBISCIE

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodać zwykły cukier czy cukier puder?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe ciasto. Zrobiłam, jest smaczne, natomiast według mnie za dużo maku i wiórek przez co spód jest dosyć jakby ciężki. Następnym razem użyje mniej. Ogólnie polecam 😋

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast wódki , mogę dać wodę z cytryną?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pracuje co drugi dzień a z zamiłowania lubię piec na pewno przepis wykorzystam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam ale nie polecam spód się rozsypuje i jest bardzo słodkie to ciasto....

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam pijaczka. Jest przepyszny, wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam ale niesety lipa wyszła masa z tego przepisu rzadka , jest bardzo mocno słodkie

    OdpowiedzUsuń