Babcia nauczyła mnie jak robi się te pyszne kotleciki. Kilka małych sztuczek i obiadem zajada się cała rodzina
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- około 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 100 g tartego sera żółtego
- 150 g tartego sera mozzarella
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i ziemniaki dusimy. Zimne ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkami. Ciasto ziemniaczane powinno być gładkie i nieklejące się do rąk. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy do odparowania wody. Zimne mieszamy z serem żółtym i mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na kawałki, formujemy placki i łyżką nakładamy farsz. Sklejamy tworząc podłużne kotlety.
Farszynki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem lub śmietaną i surówką
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
farszynki farszynki babci farszynki ziemniaczane kotlety kotlety na obiad kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane z pieczarkami kotlety ziemniaczano pieczarkowe obiad pieczarki ziemniaki
Czy może być jakiś inny farsz niż pieczarki?
OdpowiedzUsuńTak, farsz można zamienić
UsuńPrzepisy obzarciuch są wspaniałe. Dzisiaj robiłam farsxynki Babci są przepyszne.chleb z gara przepyszny bardzo dziękuję
Usuńczy koniecznie musi być ser?
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić inne nadzienie :)
UsuńMożna zamiast smażenia zapiekać w piekarniku?
OdpowiedzUsuńw piekarniku nie robiłam
UsuńW piekarniku to robiłam z tego ciasta babkę nadziewaną różnymi farszami.Nawet smażoną cebulką.Na wierzch dawałam masło.Wolę jednak jako smażone kotleciki
UsuńTaaa babcia i mozzarella...
OdpowiedzUsuńBabcia używała zwykły ser żółty, ja zamieniłam na mozzarellę, co nie zmienia faktu,że cały przepis jest od babci, a farsz można modyfikować według własnych upodoban
UsuńA dlaczego nie ??? Moja babcia ją uwielbia i też używa w kuchni mozarelli.
UsuńSuper przepis, pyszne mi wyszły
Jestem babcià, mam 70 lat i od lat uzywam mozzarelli.
UsuńJa mam 80 lai i też mozzarella nie jest ni obca.
UsuńJa mam 103 lat i od małego używam mozarelli
UsuńHe he śmieszne te odpowiedzi
Usuńja zamieniłam mozzarellę na oscypka...omg rewelacja...
UsuńA czy ciasto po połączeniu z maką i jajkami nie zrobi się żadkie zanim przygotujemy fatsz
OdpowiedzUsuńnie, po dodaniu mąki i jajek ma konsystencję jak ciasto na kluski śląskie
UsuńCo to znaczy po ugotowaniu, udusić ziemniaki?
UsuńDusimy tłuczkiem do ziemniakow
Usuńchyba tłuczemy ziemniaki lub przeciskamy przez praskę...dusić to znaczy gotować w małej ilości płynu.
UsuńAle się czepiacie, to zależy od Regionu.... udusić, utluc, przecisnąć przez praskę itp......
UsuńDałem 3 szklanki mąki ziemniaczanej i dalej było klejace coś chyba nie tak w przepisie
OdpowiedzUsuńTak musiałeś użyć ziemniakow za mało maczystych, a za dużo wodnistych
UsuńPo ugotowaniu ziemniaków trzeba wylać tę osoloną wodę, zostawić same kartofle.
UsuńSmiech mnie ogarnia jak czytam te komentarze. 3 szklanki maki, udusic co to znaczy:))) bez obrazy ale smieszne to jest. Zrobilam zgodnie a przepisem, wyszlo super
OdpowiedzUsuńCzy nadmiar można zamrozić?
OdpowiedzUsuńAniu jaką surówkę polecasz i sos bo nie mam pomysłu,a dziś robię.Dzięk
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z farszem mięsno-pieczarkowym. Wyszły pyszne, troche jak pyzy z mięsem :) ale czas robienia bardzo długi, 30 sztuk robiłam prawie 3h :( najdłużej zeszło z faszerowaniem :/
OdpowiedzUsuńJa pomagam sobie przy sklejenie nożem nie klei się tak 😏
UsuńWyglądają pysznie jutro zrobię
OdpowiedzUsuńMoja mamusia robiła takie kotleciki z farszem mięsnym. Do tego surówka z kapusty lub sos pieczarkowy. Pycha.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam ,ale spróbuję,apetycznie wyglądają 🍽️🥟🌹💖
OdpowiedzUsuńMozarella to ta biała czy ser żółty?
OdpowiedzUsuńMoże być jedną i drugą, jaką mam w lodówce to taka daję
UsuńCzy te kotleciki nadaja sie do podania na zimno? Potrzebuje jakichs 'konkretnych' zakąsek dla grupy mężczyzn;-)
OdpowiedzUsuńRaczej na ciepło, na zimno nie polecam
UsuńWłaśnie zrobiłam dzisiaj i są bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne farsxynki Babci i chleb z gara piekę często dziękuję za te przepisy.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne farszynki, właśnie dzisiaj zrobiłam. Mąż i ja jesteśmy zachwyceni. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWitam. Do farszu z pieczarkami jak w przepisie jaki Pani poleca sos? Pieczarka w środku i w sosie to za dużo....
OdpowiedzUsuńKoperkowy, śmietanowy, czosnkowy
UsuńDzień dobry mam problem z farszem mięsnym a wolę go jak pieczarkowy, jak go zrobić ,nie mam pomysłu 🤦🙂 dziękuję
OdpowiedzUsuńpodsmażyć mięso mielone lub zmielić np. mięso z rosołu i użyć jako farsz. Doprawić wg uznania
UsuńPrzepis jest zły ciasto przelewaja się w rękach ,ile można walić jeszcze mąki żeby było dobre ?!!
OdpowiedzUsuńdo tego przepis należy użyć odpowiednią odmianę ziemniaków. Ziemniaki przed wyrabianiem muszą być zimne
UsuńRobiłam pierwszy raz wyszły pyszniutkie😋
UsuńDziś robię te kotleciki. Mam nadzieję, że będą pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne, dziś robiłam, takie kluskowe wyszły ale farsz naprawdę pycha.
OdpowiedzUsuńAch cudowne mazurskie kotleciki. Jak to kiedyś ktoś mądry powiedział: "gdyby wymyślili to Włosi, te kotlety byłyby sławne na cały świat".
OdpowiedzUsuń