W dzieciństwie moja Mama robiła takie kotlety. Dziele się z wami tym przepisem, bo zawsze się nimi zajadaliśmy
Składniki:
- duży kalafior
- 1 i 1/2 szklanki ryżu + 3 szklanki wody
- 2 jajka
- około 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Kalafior dzielmy na różyczki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie odcedzamy i studzimy. Zimny ryż i drobno pokrojony kalafior mieszamy z jajkami i mąką (ilość zależy od gęstości masy). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotlety kalafiorowe podajemy np. z sosem tzatziki, czosnkowym lub innym i ulubioną surówką.
Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotlety kalafiorowe podajemy np. z sosem tzatziki, czosnkowym lub innym i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kalafior kotlety kotlety kalafiorowe kotlety kalafiorowo ryżowe kotlety mamy kotlety na obiad kotlety ryżowe kotlety z kalafiora kotlety z lat dzieciństwa obiad ryż
smakowite :)
OdpowiedzUsuńA czy można zastąpić ryż sypany na ten z woreczka? Ile wtedy woreczków trzeba ugotować?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zastąpić. Potrzeba 3 woreczki po 100 g
UsuńWyjda w piekarniku na blasze?
OdpowiedzUsuńtak nie próbowałam
UsuńRyżu nie wolno gotować w woreczkach, najzdrowiej sypki jak dawniej.
OdpowiedzUsuń