W końcu teściowa zdradziła mi przepis na ulubioną sałatkę domowników. Jest tak smaczna, że od razu przygotowuje jej dużą porcję
Ilość: 10 słoików (450 ml)
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 6 dużych cebul
- 20 g kurkumy
- gorczyca
- 2 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 400 ml wody
Przygotowanie:
Obrane ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie sałatkę nakładamy w słoiki razem z powstałym sokiem. Na wierzch wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy.
Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę oraz gorącą zalewamy sałatkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki w kurkumie przetwory przetwory z ogórków sałatka teściowej na zimę sałatka z ogórków sałatka z ogórków na zimę
smakowite!
OdpowiedzUsuńJest ok
OdpowiedzUsuńIle pasteryzujemy min?
OdpowiedzUsuń3 - 5 min
UsuńCzy możemy zapiekać w piekarniku
OdpowiedzUsuńnigdy tak nie pasteryzowałam :)
UsuńCzy kurkumę można zastapić czymś innym?
OdpowiedzUsuńMoże przyprawą gyros? Ale to już smak będzie całkiem inny
UsuńCzy ogórki gruntowe można zastąpić szklarniowymi?
OdpowiedzUsuńNigdy szklarniowych do przetworów nie używałam
Usuńczy 3 szklanki cukru to nie jest za dużo?
OdpowiedzUsuńDla nas idealnie, ale możesz dostosować do własnych preferencji
UsuńIle wkładamy tych ogórków i jak zalewamy. ? Czy wszystko razem mieszamy i z zalewa dopiero nakładamy?
OdpowiedzUsuńogórki nakładamy do słoików z powstałym sokiem, a później gotujemy zalewę i dolewamy do słoików. Robimy tak jak jest w przepisie
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam 10 sloiczkow i jestem ciekawa smaku . po jakim czsie mozna juz probowac?
OdpowiedzUsuńpo około 2 tygodniach możesz zajadać
UsuńIle dolewamy zalewy ?
OdpowiedzUsuńTyle ile się zmieści w słoiki
UsuńCzy mozna uzyc ocet jablkowy, tylko on jest 5%. Ile wody I ile octu
OdpowiedzUsuńz jabłkowym nie próbowałam
Usuńjestem zachwycona Twoimi przepisami, dużo z nich już wypróbowałam, serdecznie dziękuję
OdpowiedzUsuńRobie wg przepisu juz drugi rok. Do tej salatki wykorzystuje przerośnięte ogorki, które drąze,i kroje w kostke. Zalewe wlewam co ogorkow po dwoch godzinach i wszystko razem daje w sloiki. Z racji ze ogorki kroje grubiej,to calosc pasteruzuje 10 min. Ogorki sa mega smaczne,a Twoja zalewa jest bardzo zbalansowana smakowo. Wlasnie zaczelam produkcję, przepis pycha. Polecam go 😍😍😍
OdpowiedzUsuń3 SZKLANKI C U K R U ????????!!!!!!!!!!!!. M A S A K R A !!!.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten przepis. Cukru daje mniej. To są ulubione ogorki mojego 9latka innych nie jada
OdpowiedzUsuń