Ekspresowa w przygotowaniu szarlotka bez wyrabiania i zagniatania. Wystarczy do blaszki dać sypkie składniki, jabłka i ciasto wstawić do piekarnika
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 200 g zimnego masła
Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami cukru. Jeżeli użyjemy jabłka bardzo soczyste to lekko odciskamy nadmiar soku. Jabłka powinny być wilgotne, bo sok podczas pieczenia wiąże sypkie składniki. Kaszę manną, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy pierwszą część sypkich składników i wykładamy połowę jabłek.
Przykrywamy drugą częścią sypkich składników, wykładamy resztę jabłek. Ponownie dajemy sypkie składniki. Wierzch szarlotki pokrywamy plasterkami lub wiórkami masła. Przykrywamy całą powierzchnię ciasta.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 60 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jabłkowe ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka najszybsza szarlotka na świecie szarlotka szarlotka sypana szarlotka z sypkich składników
CUDOWNY 😍 i z pewnością PYCHOTKA
OdpowiedzUsuńJaj się nie dodaje? Trochę dziwny jak dla mnie, ten przepis.
OdpowiedzUsuńJaj się nie dodaje, może dziwny, ale smaczny :)
UsuńPyszna szarlotka
OdpowiedzUsuńStarte jabłko zastępuje jajko, ma takie same właściwości wiążące.
OdpowiedzUsuńBzdura, zrobilam wszystko tak jak w przepisie i w ogóle nie smaczny rozwala się. Szkoda składników i mojej pracy ,mogłam zrobić tradycyjną i każdy ze smakiem by zjadł.
OdpowiedzUsuńjabłek się nie odciska , dlatego nie związało ….fajne i smaczne jest to ciasto , równiuteńkie warstwy :)
Usuńi chyba najszybciej zjedzona^^
OdpowiedzUsuńA gdzie przechowywac taka szarlotke w lodowce czy nie ?
OdpowiedzUsuńnajlepiej w chłodnym miejscu
UsuńRobiłam taką i jak na tak proste wykonanie całkiem dobrze smakowała. Proponuję robić z bardzo soczystymi jabłkami, wtedy po upieczeniu warstwa kaszy będzie odpowiednio wilgotna.
OdpowiedzUsuńDo sypkich składników dodawałem jeszcze szklankę wiórków kokosowych ;)
OdpowiedzUsuńA czy można użyć musu jabłkowego zamiast świeżych jabłek?
OdpowiedzUsuńz musem nie robiłam
UsuńNie dobra ☹mi nie smakuje wgl ..
OdpowiedzUsuńPieke pachnie cudnie do jablek dalam cynamon
OdpowiedzUsuńPieklam smakuje najlepiej z kuleczka lodow
OdpowiedzUsuńJest pyszna i pięknie pachnie, ale ja robiłam też to ciasto że świeżymi truskawkami w sezonie i wyszła pyszotka
OdpowiedzUsuńWitam a mleko do czego dodać
OdpowiedzUsuńSorka to masło nie mleko hihihihi
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie
UsuńKoniecznie jabłka posypać cynamonem, no i nie odciskać soku.
OdpowiedzUsuńPrzepis mistrzowski ciasto przepyszne. Dodałam do jabłek trochę cynamonu. Piekę właśnie drugi raz pachnie w całym domu. Dziękuję
OdpowiedzUsuńtaką szarlotkę piekła moja teściowa,szarlotka wspaniała.....
OdpowiedzUsuńTeż piekłam... rewelacja 👍🏽
OdpowiedzUsuńPrzepis szybki smaczny i prosty 😋 do jabłek dałam trochę cynamonu,warto spróbować 👍🏽
OdpowiedzUsuńA jaka duże ma być ta blaszka do pieczenia
OdpowiedzUsuń25x36 cm
UsuńBardzo szybka i smaczna szarlotka
OdpowiedzUsuń