Przepis na ogórki po amerykańsku dostałam od Pana prowadzącego budkę z hamburgerami. Zawsze robię kilka słoików tych pikli, bo takie ogórki znakomicie pasują do hamburgerów i kanapek
Ilość: 8 słoików (450 ml)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1/2 kg marchewki
- 3 łyżki soli
- 3 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 400 ml wody
- 8 czubatych łyżeczek gorczycy
Przygotowanie:
Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, aby były chrupie i jędrne. Po tym czasie ogórki i obraną marchewkę kroimy w plasterki. Warzywa zalewamy wodą i solimy (na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli). Ogórki i marchewka powinny być zanurzone w solance. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia warzywa odsączmy z wody i układamy w słoikach i na wierzch wsypujemy czubatą łyżeczkę gorczycy.
Wodę ocet i cukier gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki amerykańskie ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki po amerykańsku przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków sałatka z ogórków na zimę
Dobry ogóreczek nie jest zły
OdpowiedzUsuńNiezdrowo: 3 szklanki cukru na 2 kg ogórków 😏
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam ale eventually poznam po upalach
OdpowiedzUsuńNie mogę się oprzeć i lecę wypróbować sama :)
OdpowiedzUsuń