Składniki:
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2 - 3 łyżki śmietany 12%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 175 g serka waniliowego
- maliny
Składniki na kruche ciasto szybko wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta) i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek waniliowy oraz miksujemy do połączenia składników. Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto i układamy maliny. Na wierzch ścieramy drugą mniejszą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto kokosowe ciasto kokosowo malinowe ciasto z malinami kruche ciasto kruche ciasto malinowo kokosowe kruche ciasto z malinami maliny popisowe ciasto cioci wiórki kokosowe
Wyglada bardzo Apetycznie
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie!
OdpowiedzUsuńJak to musi smakować, muszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńJaki budyń dodać 0,5l mleka czy 3/4l mleka?
OdpowiedzUsuńNa 0,5l mleka
OdpowiedzUsuńciasto upieczone na degustację zaprosiłam moją siostrzenicę i moją siostrę - finał degustacji - został niewielki kawałek na dzisiaj no i nie obyło się bez kawałka na tzw. wynos - ot i wszystko jednym słowem ciasto do powtarzania no i przepis podany dalej... mojej siostrzenicy - pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńCzy ma to być budyń ugotowany czy suchy
OdpowiedzUsuńsuchy
UsuńCzy maliny mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńz mrożonymi nie robiłam, nie wiem czy nie puszczą za dużo soku :)
Usuńwygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńBudyń z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez
UsuńTak może być
OdpowiedzUsuńA jaka blaszka
OdpowiedzUsuń25x36 cm
UsuńCzy można dać brzoskwinie
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCo można dodać zamiast wiorków, jestem uczulona
OdpowiedzUsuńJaki serek? Homogenizowany czy kremowy?
OdpowiedzUsuń