Sałatkę król stołu jadłam u szwagierki na imprezie, była tak smaczna, że poprosiłam o przepis. Teraz często gości na naszym stole
- roszponka
- 5 średnich buraków
- 270 g sera feta
- garść ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Równej wielkości buraki myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno) oraz układamy na blaszce do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy około 60 min. Czas pieczenia zależy jest od wielkości buraków. Miękkość buraków sprawdzamy wbijając nóż w środek, powinien wchodzić bez oporu. Upieczone buraki wyjmujemy z foli, odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na dno miski dajemy roszponkę i polewamy połową sosu.
Następnie na roszponce układamy zimne, obrane buraki i ser feta pokrojone w kostkę. Wykładamy resztę sosu i posypujemy ziarnami prażonego na suchej patelni słonecznika.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki roszponka sałatka król stołu sałatka z burakami sałatka z buraków sałatka z pieczonych buraków sałatki sałatki świąteczne ser feta ziarna słonecznika
Witam mam pytanie czy mogą być buraczki gotowane w łupinach
OdpowiedzUsuńmogą być gotowane, ale pieczone mają lepszy smak :)
Usuńsałatka pyszna, tyko sos trzeba zrobić podwójnie.
OdpowiedzUsuńto jest prawdziwy król ;)
OdpowiedzUsuńTeż ją uwielbiam, często gości na moim stole, tylko ja robię sos majonezowo-czosnkowy, bez miodu, zależy kto co lubi, polecam ją bardzo ������
OdpowiedzUsuńA ja mam inne pytanie! Skąd taka świetna szklana brytwanka???
OdpowiedzUsuńOla
to jest takie naczynie żaroodporne, ale na sałatki bardzo dobrze się sprawdza. Do kupienia w sklepach z gospodarstwem domowym, a czasami nawet w supermarketach :)
UsuńTo jest naczynie żaroodporne z przykrywką lub bez nawet z podgrzewaczami na mini stelarzach
UsuńPyszna, można dodać też granata:)
OdpowiedzUsuńZ rukolą jest rewelacyjna ��
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę robić,mam nadzieję że posmakuje wszystkim😊
OdpowiedzUsuńSałatka pyszna. Polecam. Sos warto zrobić z 4 razy większej porcji.
OdpowiedzUsuńA czy można dać buraczki marynowane ze słoika
OdpowiedzUsuńZ marynowanymi nie próbowałam
UsuńJa robię i marynowanymi krojonymi w plastry i jest super:-)
UsuńZ marynowanymi też można i jest bardzo pyszna, ale to już jest inna sałatka.
Usuńsuper warto zrobic pycha
OdpowiedzUsuńJa dobię podobną sałatkę tylko zamiast pestek dodaję prażone orzechy włoskie. Pychota
OdpowiedzUsuńDziękujemy za przepis. Sprawdzony. U nas w wersji z rukola jest niezastąpiona podczas wszystkich imprez. Sos polecam zrobić x2 :)
OdpowiedzUsuń