Sos słodko - kwaśny do słoików sprawdzi się kiedy mamy nadmiar cukinii. Super sposób na szybki obiad kiedy brakuje nam czasu. Wystarczy ugotować makaron lub ryż, podsmażyć kiełbasę, dodać sos i gotowe
Ilość: 13 słoików (450 ml)
Składniki:
- 2 i 1/2 kg małej cukinii
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 2 kg pomidorów
- 2 łyżki soli
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
Cukinię ze skórką kroimy w ćwierćplasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na około 8 godz. W międzyczasie pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy na niewielkim ogniu do rozpadnięcia, a następnie blendujemy.
Cukinię, paprykę i cebulę odsączamy z powstałego soku. Warzywa mieszamy z pomidorami i koncentratem pomidorowym. Ocet, wodę, cukier i przyprawy zagotowujemy oraz wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Sos nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 25 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia ogórki i cukinia przetwory przetwory z cukinii sos na zimę sos słodko - kwaśny sos słodko kwaśny do słoików sos słodko kwaśny na zimę sos słodko kwaśny z cukinią
Piękne, tylko ten apetit nie dopisuje
OdpowiedzUsuńno to ktore robimy wszystkie sa super
OdpowiedzUsuń