Sos słodko - kwaśny z cukinią na zimę

Sos słodko - kwaśny do słoików sprawdzi się kiedy mamy nadmiar cukinii. Super sposób na szybki obiad kiedy brakuje nam czasu. Wystarczy ugotować makaron lub ryż, podsmażyć kiełbasę, dodać sos i gotowe 

Ilość: 13 słoików (450 ml)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg małej cukinii
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 2 kg pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu



Przygotowanie:

Cukinię ze skórką kroimy w ćwierćplasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na około 8 godz. W międzyczasie pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy na niewielkim ogniu do rozpadnięcia, a następnie blendujemy. 



Cukinię, paprykę i cebulę odsączamy z powstałego soku. Warzywa mieszamy z pomidorami i koncentratem pomidorowym. Ocet, wodę, cukier i przyprawy zagotowujemy oraz wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Sos nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 25 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: