Super sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków lub ich nadmiar. Wystarczy pokroić je w plasterki, włożyć do słoików i zalać zagotowaną zalewą. Zimą znakomicie sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub obiadu
Ilość: 15 słoików (300 ml)
Składniki:
- 2 i 1/2 kg ogórków
- gorczyca
- 1 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki curry
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plasterki i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy 1/2 łyżeczki gorczycy. Wodę, ocet, cukier, sól i przyprawę curry gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki.
Słoiki z ogórkami zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki curry ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki indyjskie ogórki na zimę ogórki po indyjsku przetwory przetwory z ogórków sposób na przerośnięte ogórki
Czy zalewę mogę używać również na drugi dzień?
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej ją zamknąć w słoiku na ten czas
UsuńZrobiłam zgodnie z przepisem. Zalewy wystarczyło na 9 słoików i kolor jest całkowicie inny niż na zdjęciu (po dodaniu curry).
UsuńIlość zalewy jaka pójdzie do słoików zależy od tego jak dużo ogórków jest w słoikach. Kolor zalewy jest inny jak ogórki postoja i przyprawy opadną, a inny jak jest zamieszana
UsuńCo użyć zamiast cuury, może być kurkuma?
OdpowiedzUsuńtak lub gyros
UsuńIle czasu pasteryzowac
OdpowiedzUsuń5 - 10 minut
Usuń