Sposób na przerośnięte ogórki

Super sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków lub ich nadmiar. Wystarczy pokroić je w plasterki, włożyć do słoików i zalać zagotowaną zalewą. Zimą znakomicie sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub obiadu

Ilość: 15 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • gorczyca
  • 1 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry



Przygotowanie:

Ogórki kroimy w plasterki i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy 1/2 łyżeczki gorczycy. Wodę, ocet, cukier, sól i przyprawę curry gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. 



Słoiki z ogórkami zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Czy zalewę mogę używać również na drugi dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej ją zamknąć w słoiku na ten czas

      Usuń
    2. Zrobiłam zgodnie z przepisem. Zalewy wystarczyło na 9 słoików i kolor jest całkowicie inny niż na zdjęciu (po dodaniu curry).

      Usuń
    3. Ilość zalewy jaka pójdzie do słoików zależy od tego jak dużo ogórków jest w słoikach. Kolor zalewy jest inny jak ogórki postoja i przyprawy opadną, a inny jak jest zamieszana

      Usuń
  2. Co użyć zamiast cuury, może być kurkuma?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń