Przepis na ciasto Ekler dostałam od koleżanki z pracy. Robi się je ekspresowo i wszyscy się nim zachwycają
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 660 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- około 400 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Pól szklanki mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, mieszamy do zgęstnięcia budyniu i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Na masie budyniowej układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i małym strumieniem wlewamy zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki.
Na masie śmietanowej układamy ostatnią warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wierzch polewamy lekko przestygniętą czekoladą tworząc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia w kilka minut ciasto ekler ciasto ekler bez pieczenia herbatniki masa budyniowa masa śmietanowa top ciasta bez pieczenia
nie dość że kapitalnie wygląda to jeszcze lepiej smakuje:))
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto, z kawką smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńtrzy czwarte szklanki cukru do budyniu?chyba kogos pogieło totalnie
OdpowiedzUsuńCukru możesz dać według własnych upodobań. Tutaj nikogo nie pogieło
UsuńCzy herbatniki moczymy w mleku ?
OdpowiedzUsuńja zamiast ciastek daje ciasto francuskie to jest dopiero wypas
OdpowiedzUsuńAle 1 warstwa surowego ciasta tylko no spod i 2 warstwy herbatkikow?
OdpowiedzUsuńTutaj nie ma surowego ciasta
UsuńPrzepraszam miało być surowego ciasta francuskiego
OdpowiedzUsuńMożesz dać ciasto francuskie ale najpierw je upiecz
UsuńDziękuje😁
OdpowiedzUsuń500ml mleka i 1i1/2 łyżki mąki, z tego wyjdzie strasznie rzadki budyń.
OdpowiedzUsuńto jest mąka ziemniaczana, a do tego żółtka, budyń będzie odpowiednio gęsty
UsuńJa dałam dwie i pół łyżki mąki do budyniu.
OdpowiedzUsuńCzy jak użyje innej mąki też mi to wyjdzie ? Np mąka ryżowa albo kokosowa ?
OdpowiedzUsuńciężko powiedzieć, bo nie próbowałam na takiej mące :)
UsuńCzy zamiast 660ml smietanki 30% mogę dać 500ml śmietanki 36%?
OdpowiedzUsuńtak, ale do śmietanki 36% nie dawałbym żelatyny
UsuńMam blaszki o wym.25na40cm.to jaka musi być proporcja?
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki ma być
OdpowiedzUsuń