Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 l śmietanki 30%
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- około 600 g słomek ptysiowych
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i ciągle miksując małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy słomki ptysiowe. Przykrywamy kremem i ponownie układamy słomki.
Czynność powtarzamy do wykończenia masy i słomek. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi słomkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, przed podaniem musi być bardzo dobrze schłodzone.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto napoleon ciasto napoleon z 3 składników ciasto z 3 składników ciasto ze słomkami ptysiowymi słomki ptysiowe śmietanka top ciasta bez pieczenia
no to w przyszły weekend ręce pełne roboty, dzięki :P
OdpowiedzUsuńfajnie wyglada i na pewno smaczne trzeba spróbować\
OdpowiedzUsuńSmietane ubiłam dolałam mleko żadkie wyszło nawet nie dało sie tego kroić
OdpowiedzUsuńmleko trzeba bardzo stopniowo dodawać można dodać zelatynę.
UsuńLepiej ubić smietanę z 2 lyzkami pudru i dodać maskarpone dodaję odrobinę zelatyny.
UsuńU mnie to samo ☹
OdpowiedzUsuńA mleko skondensowane słodzone czy nie słodzone?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie
Usuń