Ekspresowe ciasto toffi, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, przepis znalazłam w zeszycie Mamy
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa toffi:
- 800 ml śmietanki 30%
- 800 g masy kajmakowej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- około 400 g krakersów solonych
- 100 g mlecznej czekolady
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. 800 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy masę krówkową i wlewamy zimną żelatynę. Połowę masy wykładamy na krakersy.
Masę przykrywamy warstwą ciastek, drugą część resztę masy i ponownie przykrywamy krakersami. 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Masę śmietanową wykładamy na krakersy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilka łyżkami mleka. Lekko przestygniętą czekoladą robimy wzorki.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia w kilka minut ciasto toffi ciasto toffi bez pieczenia ciasto toffi w 20 minut kajmak masa kajmakowa masa krówkowa śmietanka top ciasta bez pieczenia
smaczne i naprawdę szybkie :D
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciasto, proste i szybkie
OdpowiedzUsuńJak w 20 min jak na całą noc do lodówki...
OdpowiedzUsuńPrzecież jak stoi w lodówce to go nie przygotowujesz
UsuńA można zrobić z połowy porcji?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko daj mniejszą formę
Usuń