Filet z kurczaka pieczony w kapuście

Tym kurczakiem zachwycają się wszyscy, gdy tylko postawię go na stół znika w mgnieniu oka

Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • mała główka kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 2 łyżki smalcu
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i podgotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Obsmażamy z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym układamy odsączoną kapustę wymieszaną z cebulą. Na wierzch dajemy smalec i kurczaka.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i pieczemy fileta z kapustą około 20 min. pod przykryciem. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. bez przykrycia. Długość pieczenia uzależniona jest od szybkości upieczenia się kapusty.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Czy piersi kroimy w paski?

    OdpowiedzUsuń
  2. w paski chyba najlepiej, ależ to kapitalnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie to malo powiedziane, będzie teścik na dniach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie słyszałam o tej potrawie, koniecznie zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo ciekawy,dzisiaj próba generalna.Z czym to najlepiej jeść.

    OdpowiedzUsuń
  6. A do kapusty nie trzeba żadnej soli ani pieprzu,koncentratu? Nie będzie bez smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta przeszła smakiem z kurczaka, ale zawsze można ją doprawić według własnych upodobań smakowych

      Usuń
  7. Fajnie.Dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń