Najlepszy kotlet mielony jaki jadam. Kilka prostych sztuczek i każdy będzie się zachwycał takim obiadem
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- kilka plasterków boczku wędzonego surowego
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka jajek
- mąka do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso mielone, jajko i kajzerkę mieszamy ręką. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i każdy przykrywamy plasterkiem boczku.
Tyle jajek, ile wyszło nam kotletów smażymy na miękko. Jajka wycinamy szklanką na wielkość kotletów i układamy na boczku. Następnie przykrywamy plasterkami sera żółtego.
Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekamy do rozpuszczenia sera żółtego. Kotlety mielone Zagłoba podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlet mielony zagłoba kotlety kotlety mielone kotlety mielone zagłoba kotlety na obiad kotlety z jajkami obiad
Mniam miam
OdpowiedzUsuńboczek wędzony >>>
OdpowiedzUsuńu mnie wędzony surowy, może być inny jak wolisz :)
UsuńNapewno smaczne ale nie zdrowe
OdpowiedzUsuń