Kotlety mielone Zagłoba

Najlepszy kotlet mielony jaki jadam. Kilka prostych sztuczek i każdy będzie się zachwycał takim obiadem

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
dodatkowo:
  • kilka plasterków boczku wędzonego surowego
  • kilka plasterków sera żółtego
  • kilka jajek
  • mąka do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso mielone, jajko i kajzerkę mieszamy ręką. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i każdy przykrywamy plasterkiem boczku.



Tyle jajek, ile wyszło nam kotletów smażymy na miękko. Jajka wycinamy szklanką na wielkość kotletów i układamy na boczku. Następnie przykrywamy plasterkami sera żółtego.



Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekamy do rozpuszczenia sera żółtego. Kotlety mielone Zagłoba podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: