Sprawdzony przepis Teściowej na kotlety pieczarkowe, znakomicie sprawdzą się na obiad
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- około 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy do odparowania wody oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemne ziemniaki mieszamy z ostudzonymi pieczarkami, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
Formujemy kotlety i obtaczamy bułce tartej. Tępą stroną noża robimy nacięcia i z smażymy na rumiano. Kotlety podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety pieczarkowe Teściowej kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane z pieczarkami kotlety ziemniaczano pieczarkowe obiad pieczarki ziemniaki
pychotka:)
OdpowiedzUsuńSpoko przepis - powiem żonie żeby wypróbowała xD
OdpowiedzUsuńboże jaka pyszotka ! :D
OdpowiedzUsuńmm coś dla wege, super :)
OdpowiedzUsuńZ gulaszem to prawdziwa uczta.
OdpowiedzUsuńPapa ohydne nigdy wiecej strata czasu... Wole zrobic placki ziemniaczane z tych produktow.
OdpowiedzUsuńCzy można to zrobić dzień wcześniej i odgrzać?
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki, więc kotleciki na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń