Takiego kurczaka jadłam ostatnio u koleżanki, był tak smaczny, że postanowiłam go zrobić domownikom. Wszyscy się nim zajadali
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 150 g mrożonego groszku zielonego
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 5 łyżeczek miodu
- 3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Podudzia myjemy i osuszamy. Nacieramy marynatą z musztardy sarepskiej i francuskiej, miodu, pokrojonego czosnku, papryki słodkiej, soli i pieprzu. Kurczaka odstawiamy na około 2 godz W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia z marynatą, ziemniaki i marchewkę.
Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy pod przykryciem przez około 40 min. Po tym czasie mięso odkrywamy, dodajemy mrożony groszek zielony i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.
Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy pod przykryciem przez około 40 min. Po tym czasie mięso odkrywamy, dodajemy mrożony groszek zielony i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony w musztardzie kurczak w musztardzie obiad podudzia podudzia pieczone w musztardzie
ale pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda kapitalnie...
OdpowiedzUsuńRobiąc wg przepisu po godzinie jest się jeszcze w lesie, proponuję ziemniaki lekko podgotować.
OdpowiedzUsuń1,5 godziny w piecu i ziemniaki twarde 😣
OdpowiedzUsuńJest pyszny robiłam wczoraj na obiad. Ale ziemniaki po kroilam w talarki i upiekły się razem z kurczakiem i były miękkie
OdpowiedzUsuńWygląda zadziwiająco! Na pewno moim domownikom również bardzo by posmakował.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)