Napój winogronowy tak posmakował domownikom, że na zimę musiałam zrobić podwójną porcję. Domowy napój bez chemii sprawdzi się latem i zimą, a jego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku
Ilość: 13 butelek (300 ml)
Składniki:
- 2 kg winogron (u mnie różowych)
- duży pęczek mięty
- 2 l wody
- około 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Umyte winogrona oddzielamy z kiści. Do dużego garna wkładamy na zmianę miętę z winogronami i zalewamy 2 litrami wody. Garnek stawiamy na małym ogniu. Napój gotujemy do rozpadnięcia się owoców.
Następnie rozgotowane winogrona i miętę wyjmujemy łyżką cedzakową, a resztę przecedzamy przez gęste sitko. Gorący napój słodzimy do smaku. Przelewamy do butelek, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Napój winogronowy najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
napój do słoików napój na zimę napój winogronowy napój winogronowy na zimę napój z winogron przetwory sok z winogron
fajny kompocik, będzie pite:))
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich napoi na zimę.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, koniecznie muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam z mięty dzieci uwielbiają ten sok co wcześniej nie przekazaliśmy za mięta 3l wody 75g kwasku cytrynowego 2.5 kg cukru i duża garść mięty zagotować wszystko zostawić na 24h po tym czas8e przecedzic do sloikow ja mam w litrowych gotujemy 10 -15 min
OdpowiedzUsuńSok z cytryn zamiast kwasku i będzie ok
UsuńRobiłam tylko bez mięty .Pycha .😀
OdpowiedzUsuń