Takiego kurczaka przygotował Tata na niedzielny obiad, od teraz częściej będziemy tak przygotowywać udka
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- por
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- 5 łyżek oleju
- 3 garście groszku zielonego mrożonego
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami wymieszanymi z olejem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy pokrojonego w plasterki pora. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka odkrywamy, dodajemy mrożony groszek.
Pieczemy jeszcze około 30 min. do zarumienienia. Udka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony niedzielny kurczak taty obiad pieczone udka z kurczaka udka
ale pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda potwornie smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń