Sernik rosyjski

Ten sernik jadłam w jednej z knajpek na wycieczce we Lwowie, był tak smaczny, że postanowiłam go zrobić w domu

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 350 g serka kremowego naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%



Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy, wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 min. W misce miksujemy ser z serkiem kremowym i 1 szklanką cukru na gładką masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i mąkę. W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami 1/2 szklanki cukru. W trzeciej misce ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę.


Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Mój ulubiony sernik. Dawno go nie piekłam .

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez jestem wielkim fanem sernika, trzeba upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć orzechów włoskich?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser najpierw mielimy, czy od razu miksujemy w całości?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można piec na termoobiegu ?

    OdpowiedzUsuń
  7. TEN SERNIK JEST POLSKI Z KRESÓW ,JEST JESZCZE WERSJA DLA TYCH CO PILNUJĄ WAGI ZAMIST ŚMIETANKI , MIEKO TŁUSTE TRZY SZKLANKI I WYJDZIE SERNIK Z ROSA. JA DODAJĘ JESZCZE DO PIERWSZEJ WERSJI SOK Z JEDNEJ POMARAŃCZY.II WERSJĘ PIEKĘ PO WYLANIU [BARDZO RZADKIEJ MASYI PIEKĘ W 170 STOPNIACH OD WŁOŻENIA DO PIEKARNIKA GÓRA DÓŁ1,10 MINUT]

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy podana w przepisie mąka to zwykła pszenna czy ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy w.przepisie jest maka pszenna czy ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  10. Co to jest za ser kremowy naturalny ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Można mascarpone ?

    OdpowiedzUsuń