Ten sernik jadłam w jednej z knajpek na wycieczce we Lwowie, był tak smaczny, że postanowiłam go zrobić w domu
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg twarogu półtłustego
- 350 g serka kremowego naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy, wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 min. W misce miksujemy ser z serkiem kremowym i 1 szklanką cukru na gładką masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i mąkę. W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami 1/2 szklanki cukru. W trzeciej misce ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę.
Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast ciasta ciasta na święta ciasto sernik ser sernik sernik po rosyjsku sernik rosyjski
Mój ulubiony sernik. Dawno go nie piekłam .
OdpowiedzUsuńja tez jestem wielkim fanem sernika, trzeba upiec:)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć orzechów włoskich?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńSer najpierw mielimy, czy od razu miksujemy w całości?
OdpowiedzUsuńod razu miksujemy
UsuńCzy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy można piec na termoobiegu ?
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ja zawsze piekę góra dół
UsuńPrzepyszny sernik👍💖
OdpowiedzUsuńTEN SERNIK JEST POLSKI Z KRESÓW ,JEST JESZCZE WERSJA DLA TYCH CO PILNUJĄ WAGI ZAMIST ŚMIETANKI , MIEKO TŁUSTE TRZY SZKLANKI I WYJDZIE SERNIK Z ROSA. JA DODAJĘ JESZCZE DO PIERWSZEJ WERSJI SOK Z JEDNEJ POMARAŃCZY.II WERSJĘ PIEKĘ PO WYLANIU [BARDZO RZADKIEJ MASYI PIEKĘ W 170 STOPNIACH OD WŁOŻENIA DO PIEKARNIKA GÓRA DÓŁ1,10 MINUT]
OdpowiedzUsuńCzy podana w przepisie mąka to zwykła pszenna czy ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńPszenna
UsuńCzy w.przepisie jest maka pszenna czy ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńPszenna
UsuńCo to jest za ser kremowy naturalny ?
OdpowiedzUsuńnp. almette
UsuńMożna mascarpone ?
OdpowiedzUsuńJaka blaszka?
OdpowiedzUsuń