Antygrypina szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem dzięki dużej ilości witamin i minerałów. Naturalny i skuteczny syrop korzystnie wpływa na układ odpornościowy
Ilość: 4 słoiki (300 ml)
Składniki:
- 5 grejpfrutów
- 5 cytryn
- 10 łyżek miodu naturalnego
Przygotowanie:
Grejpfruta obieramy ze skórki i białych błonek, pestki zostawiamy. Cytrynę obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Owoce wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy miód i blendujemy. Syrop możemy przecedzić przez sitko, ale nie jest to konieczne. Przelewamy do słoików, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Antygrypinę można pić od razu samą, rozcieńczoną z wodą lub jako dodatek do herbaty. Pamiętajmy, aby antygrypinę dodawać do napojów poniżej 40 st., wtedy nie utracimy cennych właściwości.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
antygrypina antygrypina syrop na grypę cytryna domowa mikstura na przeziębienie i grypę grejpfrut miód przetwory syrop na grypę syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności
Wow, syrop ten musi zawierać w sobie niesamowicie duże pokłady witaminy C! W końcu, zarówno grejpfruty, jak i cytryny są znakomitym źródłem tej witaminy. Warto jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na działanie światła, ciepła i tlenu, więc im krócej przechowywane będą owoce przed użyciem, tym więcej witaminy C pozostanie w syropie. Świetny przepis. Muszę kiedyś sama sobie przyrządzić taki syrop.
OdpowiedzUsuń