Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 budynie śmietankowe
- 300 g masła
dodatkowo:
- około 700 g herbatników maślanych
- 400 g dżemu malinowego
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1 szklankę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. 3 - 4 łyżki masy odkładamy na wierzch ciasta. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, władamy 1/2 masy budyniowej i przykrywamy warstwą ciastek.
Następnie rozsmarowujemy dżem malinowy i ponownie układamy herbatniki.
Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto księżniczka ciasto księżniczka bez pieczenia dżem malinowy herbatniki top ciasta bez pieczenia
Wygląda apetycznie, i chyba tak smakuje.
OdpowiedzUsuńJejciu, nic tylko jeść i jeść. Szkoda, że nie zawsze udaje mi się znaleźć czas na pieczenie. Dzieci i inne obowiązki nie ułatwiają życia miłośnikom gotowania i pieczenia, prawda? Pozdrawiam i będę częściej zaglądać!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńWitam. Możecie polecić sklepy internetowe, gdzie można zakupić sprzęt AGD do zabudowy? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam z dżemem wiśniowym. Było pyszne. Gościom również bardzo smakowało
OdpowiedzUsuńUżyła Pani budynie z cukrem?
UsuńBez cukru, cukier dodaje oddzielnie
UsuńNa jaką to jest blachę? Może być kwadratowa tortownica 23 cm?
OdpowiedzUsuńWymiar podany jest nad składnikami, Pani/a forma jest mniejsza, więc ciasto wyjdzie po prostu wyższe
Usuń