Kućmok z przepisu Babci

Kućmok czyli wielki ziemniaczany placek, który nie jest smażony tylko pieczony. Od lat przygotowywany przez Babcię, najlepiej smakuje z sosem grzybowym

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładni mieszamy o wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. tak, aby z wierzchu zrobiła się zapieczona skórka. Kućmok najlepiej smakuje podawany z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. u mnie w domu nazywa się to babka ziemniaczana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tez babka ziemniaczana lub kartoflak ale u nas nie dodawalo sie kielbysy tylko boczek i duuuzo pieprzu. Najczesciej jadlo sie taka babke z gesta kwasna smietana.

      Usuń
    2. i miętówka do popicia!!!

      Usuń
  2. Fajna nazwa, nigdy czegoś takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas to się nazywało placek ziemniaczany, ale tež dobrze smakuje z kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomina mi kuchnie mojej babci, nostalgicznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz od bardzo dawna słyszę o naszym KUCMOKU �� W mojej rodzinie uwielbiamy go na cieplo - zaraz po upieczeniu a jeszcze bardziej odsmazanego na patelni pokrojonego w plastry. MNIAM��

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszny. Moja babcia miała na to jeszcze dziwniejszą nazwę bulbynyk �� I na wierzchu robiła taka kratkę - wzorek z plasterków boczku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadałam coś takiego u mojej babci, ale nazywał się ,,pyrczak,,

    OdpowiedzUsuń
  8. A w Częstochowie nazywał się on "kocmołuch "

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadlam ale w środku były żeberka były pyszne a na wierzchu było dużo śmietany kwaśnej to razem się piekło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Nazwa mi nie znana, ale potrawa i owszem, lubię.

    OdpowiedzUsuń